Antifašisti traže vraćanje starih naziva ustanova

Ime Ruže Petrović vraćeno je pulskom domu nakon godina borbe (D. ŠTIFANIĆ)
Ime Ruže Petrović vraćeno je pulskom domu nakon godina borbe (D. ŠTIFANIĆ)

Nedavno vraćanje imena Ruže Petrović Dječjem domu u Puli osokolilo je Savez udruga antifašista Istarske županije da počne pripremati zahtjeve za vraćanje brojnih drugih starih naziva istarskih ustanova i javnih objekata koji su nosili imena vezana uz antifašistički pokret.

Kako nam prenosi predsjednik organizacije istarskih antifašista Tomislav Ravnić, inicijativa je u završnoj fazi pripreme konkretnih prijedloga za grad Pulu, a doskora će se konkretni prijedlozi uobličiti i za ostale gradove i općine u Istri.

- U prvoj fazi tražit ćemo da se vrate imena školama, na primjer da Osnovna škola Šijana ponovno postane Osnovna škola Neven Kirac, da se školama vrate imena koja su prije nosile po, primjerice, Ivi Loli Ribaru i Vladimiru Gortanu, da dječji vrtić ponovno dobije ime Štefanije Ravnić… Pripremamo doista detaljnu reviziju svih naziva koji su devedesetih godina euforično bili skinuti, jer smatramo da je valjda prošlo vrijeme kada je oko tih imena dolazilo do ideoloških prepucavanja.

Smatramo da treba odati počast svim tim ljudima koji su nas zadužili, jer to su naši heroji koji su glavom platili za našu slobodu od ropstva i za sjedinjenje Istre s Hrvatskom. Nadamo se da više nema budala koje bi mogle biti protiv nečeg takvog, rekao nam je Ravnić.

Inicijativa za vraćanje starih naziva po ličnostima ili pojmovima iz antifašističke borbe bit će zasad ograničena samo na ustanove, za ulice se to (još) neće tražiti, da se ne bi izazvali neželjeni troškovi za građane. Promjena naziva ustanova nema, smatra Ravnić, nekog naročitog troška za društvo i može se provesti jednostavnije nego promjena naziva ulica.

Na svom sastanku zakazanom za danas, predsjedništvo organizacije istarskih antifašista raspodijelit će zadatke da bi se o nazivima za koje će se tražiti promjena mogla pripremiti detaljna analiza, a ta bi analiza trebala dovesti i do konačnog popisa prijedloga za cijelu Istru, koji će se onda uputiti nadležnim tijelima odnosno osnivačima ustanova za koje se traži promjena imena, od gradova i općina preko Županije pa do države odnosno pojedinih ministarstava i Vlade. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter