Antifašisti protiv falsificiranja povijesti

Sjednica predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije (A. DAGOSTIN)
Sjednica predsjedništva Saveza antifašista Istarske županije (A. DAGOSTIN)

Predsjedništvo Saveza antifašista Istarske županije (SAIŽ) na svojoj je redovitoj sjednici prihvatilo prijedlog nacrta plana za iduću godinu s posebnim osvrtom na 70. obljetnicu rujanskih događaja iz 1943.

Antifašisti su se opredijeli da će posebnu pažnju posvetiti upravo toj obljetnici, jer je to veliki jubilej najznačajnijih događaja u povijesti Istre - odluke o sjedinjenju s maticom zemljom Hrvatskom. Stoga će predsjedniku Sabora uputiti pismo u kojem traže da se ovaj jubilej na dostojan način obilježi i u Hrvatskom saboru te će zatražiti da primi delegaciju istarskih boraca i antifašista, rekao je Tomislav Ravnić, predsjednik SAIŽ-a.

Isto tako zatražit će priznanja za istarske borce koji su izvojevali pobjedu nad fašizmom i ostvarili tako velika djela.

Proslava jubileja rujanskih događanja iz 1943., ponajprije zajednička svečana sjednica Skupštine Istarske županije i Saveza antifašista Istarske županije, održat će se uz aktivno sudjelovanje predstavnika antifašista, i to s ikonografijom koja ih zadovoljava.

- Do sada, proteklih nekoliko godina, to je bio nekakav folklor, proslava kakvu naše članstvo ne prihvaća. Bilo je lijepo i dostojanstveno, ali to nas ne zadovoljava. Nedostaje naša ikonografija, naša tradicija i naše pjesme, rekao je Ravnić.

Poručio je da će ako oni to ne žele prihvatiti naći sponzore i sami u Pazinu organizirati proslavu.  

Istarski antifašisti su se ponovo usprotivili, kako kažu, demoniziranju i falsificiranju povijesti. Neki pokušavaju ponovo pisati povijest Drugog svjetskog rata, ali ne mogu zasjeniti djela onih koji su je stvarali, rekao je Ravnić osvrnuvši se na knjigu dr. Josipa Jurčevića.

Žalosti ga što su mediji ignorirali tribinu koju su istarski antifašisti održali u Puli o Jurčevićevoj knjizi "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina". Antifašisti su, kaže Ravnić, pisali ministarstvima kulture, obrazovanja, uprave i pravosuđa da se intervenira i ispravi nanesena nepravda.

Zatražili su od SAB-a Hrvatske da Hrvatskoj biskupskoj konferenciji pošalje slično pismo, a ako to ne učini, istarski će antifašisti to učiniti sami, rekao je Ravnić. (M. RIMANIĆ)     

)


Podijeli: Facebook Twiter