Antifašisti osudili ultradesničarski mimohod Zagrebom

Vinko Cerovac, Viktor Vojsković, Rina Francetić, Milan Antolović, Josip Sloković (A. DAGOSTIN)
Vinko Cerovac, Viktor Vojsković, Rina Francetić, Milan Antolović, Josip Sloković (A. DAGOSTIN)

Udruga antifašista Pazin na redovnoj skupštini održanoj u pazinskom hotelu Lovac osudila je prošlotjedni ultradesničarski mimohod Zagrebom i povike "za dom spremni".

Predsjednik Milan Antolović kazao je da povijesni revizionizam nije koristan hrvatskom društvu i građanima, te naglasio da će Udruga antifašista ustrajati na očuvanju tekovina antifašizma kao civilizacijske stečevine.

- Držimo da su i borci Domovinskog rata i borci Narodnooslobodilačke borbe stvarali Hrvatsku na antifašističkim vrijednostima koji su način života i stremljenja svih naroda Europe, rekao je Antolović.

Skup je pozdravio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić kazavši da je gradska uprava prihvatila prijedlog Udruge antifašista da se spomenici NOB-a na području grada redovno održavaju putem komunalne tvrtke Usluga iz Pazina po modelu održavanja mjesnih groblja. Uskoro će se urediti partizansko groblje u Pazinu, grobnica u Zabrežanima i spomenik u Kašćergi. Što se tiče prijedloga udruge da se Ulica Šime Kurelića (kod bivše tvornice Pazinka) preimenuje u Ulicu Miljenka Benčića gradonačelnik Krulčić je kazao da treba pričekati mišljenje gradskog odbora za imenovanje ulica, međutim, istaknuo je da se radi na objavi monografiji o Benčićevom životnom putu. Predsjednik Gradske udruge umirovljenika Pazin Vinko Cerovac podržao je rad UA-e posebno istaknuvši potrebu izgradnje Doma za starije osobe u Pazinu, dok je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine Josip Šiklić istaknuo dobru suradnju dviju udrugu te im darovao monografiju o ratnom putu 154. brigade. Prethodno je članstvo izvješteno da je ova udruga sudionika NOB-a i antifašistički opredijeljenih građana lani imala 115 članova, te da je lani umrlo 15 članova. Potvrđeno je staro vodstvo udruge: predsjednik Milan Antolović, potpredsjednik Josip Sloković, tajnik Viktor Vojsković i počasni član Leopold Gojtanić.

Među brojne aktivnosti udruge mogu se spomenuti obilježavanja važnih događaja iz NOB-a, polaganje vijenaca na spomenike NOB-a prilikom važnih obljetnica, prijemi antifašističkih delegacija iz zemlje i inozemstva, organizacijska i financijska pomoć prilikom pogreba članova, posjeti bolesnim članovima, pomoć ugroženima članovima i drugo. Pošto se godišnja skupština udruge održava povodom Dana žena članicama su po završetku skupštine darovane proljetne cvjetnice. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter