Antifašisti: Necemo mrvice sa stola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovo je naš sat povijesti, sat istine. Tu smo danas na istom putu kao prije 68 godina, ali ne više s oružjem u ruci, vec snagom naroda, demokratskim sredstvima da ponovno izvojevajmo pobjedu. (…)

S promjenama 1990. naslijedeno bogatstvo je nestalo i trebalo se oduprijeti velikosrpskoj Miloševicevoj politici. I to smo izdržali i pobijedili u Domovinskom ratu, stvorili samostalnu državu koja je danas opljackana i bez buducnosti.

Ovo staro i korumpirano moramo zamijeniti i okrenuti novu stranicu na putu u Europu, rekao je predsjednik Udruge antifašistickih boraca Poreštine Božo Štifanic na tradicionalnom okupljanju boraca i antifašista na Rušnjaku u povodu obljetnice odlaska 69 mladih partizana, predvodenih herojem Joakimom Rakovcem, prema Lici i Gorskom kotaru u Narodnooslobodilacki rat.

Štifanic je govorio o povijesnim dogadajima, a posebni je naglasak stavio na obespravljeni položaj u koji su danas stavljeni borci od kojih neki "nemaju nanke za medežiju." Iskazao je vjeru u daljnju suradnju, toleranciju i prijateljske odnose IDS-a, SDP-a i drugih koalicijskih stranaka "koje se bore za jedno novo doba, Hrvatsku ravnopravnu po svim pitanjima života i razvoja".



- Nama Istranima, svim stanovnicima Istre, ne treba skrbništvo, ali ni macehinski odnos. Tražimo onaj mali dio kruha koji nam pripada, a ne mrvice ispod stola!", porucio je.

Okupljenima, medu kojima su posebno pozdravljeni preživljeli rušnjakovci Jolanda Ugrin, Dušan Rakovac i Rudolf Pastorcic, obratili su se i saborski zastupnik Damir Kajin, gradonacelnik Edi Šifanic i potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreštine Mirko Buic.

Kajin se osvrnuo na aktualnu situaciju ustvrdivši da je Hrvatska na pragu bankrota, s 1,45 milijuna radnih mjesta i više od 1,2 milijuna penzionera. "Samo u mandatu Jadranke Kosor ostali smo bez 145 tisuca radnih mjesta, a što se investicija tice, Crna Gora sa šest puta manje stanovnika od Hrvatske ostvarila je lani 50 posto veci priljev stranog kapitala - 780 milijuna eura", rekao je.

Porucio je da nije dovoljno pobijediti HDZ, vec demontirati njegovu 17-godišnju politiku, pobijediti lopovluk, neimaštinu i besperspektivnost te da je siguran da ce do promjena doci ako koalicija ne pobijedi samu sebe, no "dovoljno smo pametni, zreli i razumni da to necemo dopustiti".

U kulturno-umjetnickom programu nastupili su limena glazba i folkloraši KUD-a Matko Laginja iz Svetog Lovreca. Svoje je prigodne stihove kazivao Božidar Cakovic, predsjednik Društva "Josip Broz Tito" iz Novigrada.


Podijeli: Facebook Twiter