Antifašisti naprijed, partizani stoj!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cudu na HTV-u ime je Ciklus antifašistickog filma. Poceo je u utorak, i to filmom "Sutjeska" Stipe Delica, nastavit ce se sljedeci utorak filmom "Most" Hajrudina Krvavca, a onda nitko više sa sigurnošcu ne zna koji ce nas film iznenaditi u Ciklusu s obzirom na to da se do direktora programa HTV-a Domagoja Burica poslovicno teško stiže, dok je Dean Šoša, odgovoran za filmski program, bio u utorak na putu. No, legitimno je zapitati se, zbog cega ciklus antifašistickog filma, a ne partizanskog.

- To je jako dobro pitanje. Otkada znam za sebe postoji žanr partizanskog filma koji su citirali cak i americki redatelji. Ciklus antifašistickog filma bit ce jedino ako je u njemu i, recimo, film o francuskom pokretu otpora, ili Danu D. Ne znam koji ce sve filmovi biti prikazani, ali ako su tu "Most" i "Sutjeska", onda je to partizanski film. Stvari jednostavno treba zvati svojim imenom, ne dvoji redatelj Vinko Brešan.

Razloge da se serijal nazove antifašistickim, a ne partizanskim valja, smatra Brešan, tražiti u cinjenici da jedan krug ljudi u nas njeguje antipatiju prema partizanskoj prošlosti. On sam bi, pak, volio da se ciklus ne svede samo na tzv. partizanski spektakl poput "Sutjeske", vec da se prikažu i umjetnicki ambiciozniji partizanski filmovi koji su žanr nadrasli poput filma "Jutro" Puriše ?ordevica ili filma "Tri" Aleksandra Petrovica koji je svojevremeno bio jugoslavenski kandidat za Oscara.

A na upit hoce li se možda medu antifašistickim filmovima naci i njegov "Maršal", Brešan uzvraca, cim drugo, do humorom: "Možda jedino kao zadnji u nizu".

To što je HTV ciklus nazvao antifašistickim a ne partizanskim, ne svida se ni piscu i scenaristi Ivi Štivicicu, autoru mnogih velikih televizijskih serija i igranih filmova. - Ne mogu naci drugog razloga za stavljanje naslova antifašisticki, osim tekuce dnevno politicke upotrebe. Razdvajati partizanštinu od antifašizma je apsolutni idiotizam, porucuje on.

Partizanski film je autenticni autohtoni izraz antifašizma i nema razloga da ga se diskriminira, porucuje Štivicic, covjek prema cijem scenariju je uostalom Nikola Tanhofer režirao "Dvostruki obruc", partizanski film. Koliko je, pak, ignoriranje partizana neinteligentan cin, Štivicic ilustrira i podatkom da je prve prave borbene jedinice partizana oformio ni manje ni više do ruski vojskovoda Kutuzov za rata s Napoleonom.

- Na ovaj ciklus smo se odlucili ne samo na temelju cinjenice da kao javna televizija promicemo svijest o antifašizmu kao jednoj od civilizacijskih vrijednosti, nego i zato što u tu kategoriju pripadaju naslovi za koje doista imamo velik interes gledatelja, porucuju s HRT-a vezano za odluku da krenu s antifašistickim filmom.

A je li ciklus antifašisticki, ili ipak "samo" partizanski, znat cemo valjda na kraju balade.

- Neki od naslova trebali bi biti i iznenadenje, a za neke tek nastojimo ugovoriti emitiranje - ali recimo da bismo svakako željeli da dio ciklusa budu "Sutjeska" i "Neretva", "Valter brani Sarajevo", "U gori raste zelen bor", ali i kvalitetni inozemni naslovi antifašisticke tematike, kaže glasnogovornik HRT-a Janos Romer.


Podijeli: Facebook Twiter