Antifašisti i umirovljenici proslavili Dan žena


- Danas kada se često govori o krizi vrijednosti, ponašanje žena svjedoči o tome da su uvijek spremne svoje vrijeme, znanje, kreativnost staviti na raspolaganje da bi pomogle drugima, potrebitima i time šalju pozitivnu poruku svima. Nažalost, i danas u 21. stoljeću položaj žena u društvu je težak. Njihove plaće u odnosu na muškarce puno su manje i susreću se s drugim teškoćama usprkos deklarativnim dosezima u ravnopravnosti spolova, istaknuo je predsjednik antifašističke udruge Edo Jerman na svečanosti u povodu Međunarodnog dana žena koju su zajednički organizirali Udruga antifašista, Matica umirovljenika Hrvatske Udruga Buzet i Sindikat umirovljenika Hrvatske Podružnica Roč, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Istarske županije.

Sudionicima svečanog skupa u Narodnom domu govorio je i gradonačelnik Siniša Žulić koji je istaknuo da su i u ovim vremenima krize uvjeti za život u Buzetu značajno bolji nego u drugim dijelovima zemlje.

- Ponosan sam što se znanje, mudrost, radišnost i odgovornost žena u našemu gradu sve više prepoznaje pa danas nije čudno da je na vodećim pozicijama obrta i poduzeća, javnih ustanova i tijela javne uprave nerijetko ženska osoba. Kada to istaknem prilikom susreta s ljudima iz drugih sredina, mnogi u šali kažu da je to razlog zašto je Buzet uspješniji od nekih drugih, ali siguran sam da nisu daleko od istine, jer u Buzetu se s pravom može reći da žene drže tri kantuna kuće, poručio je Žulić.

Statistike o nezaposlenosti, istaknuo je Žulić, govore da žene u Buzetu više ne pronalaze posao teže od muških kolega i da je Buzet unatoč teškim vremenima, mjesto s jednom od najmanjih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj.

- Buzetsko gospodarstvo, prvenstveno zahvaljujući Cimosu, u dva mjeseca ove godine otvorilo je više od 150 novih radnih mjesta. Nažalost, na manje od polovice tih mjesta javili su se ljudi iz našega grada, no ponosan sam što su stalno zaposlenje u Buzetu našli i stanovnici okolnih mjesta, a prema najavama Cimosa, novih će radnih mjesta do ljeta biti još, istaknuo je Žulić.

Predsjednica gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvana Pavletić podsjetila je da se jesenas u Hrvatskoj uz postojeće ženske udruge oformila Ženska fronta za radna i socijalna prava žena da bi se usprotivile donošenju izmjena Zakona o radu koji će dodatno pogoršati položaj radnika, posebno žena.

- Svaki razgovor o emancipaciji žena danas je determiniran ekonomskom krizom, rekla je Pavletić.

Ženama je praznik čestitao i predsjednik ročke Podružnice SUH-a Milan Zornada, a govorila je i predsjednica buzetske Udruge MUH-a Nadija Jermaniš.

Crvenim karanfilima darivali su organizatori svečanog skupa sve žene koje su se odazvale tradicionalnoj proslavi u Narodnom domu, a mališani Dječjeg vrtića Grdelin za žene su izradili i prigodne čestitke. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su mješoviti pjevački zbog GD-a "Sokol" iz Buzeta, Muška klapa Pinguentum, Ženska vokalna skupina Vetta, učenici srednje škole, svirači Šćulac-Paladin, pjevači Udruge Mali veliki mikrofon; Karla Havić i Cristina Lubiana te pjesnikinje Marija Ribarić i Ada Vižentin. Proslava je nastavljena zajedničkim druženjem uz večeru i plesnu zabavu u Hotelu Fontana. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter