Antifašisti Buzeta: Vjeronauk iz škola u crkve

Skupština antifašista u Svetom Martinu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Skupština antifašista u Svetom Martinu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Očekujemo, posebno od antifašističkih udruga Istarske i Primorsko-goranske županije kao i susjedne Slovenije, da zajedničkim snagama ojačamo borbu protiv svih onih koji bi htjeli iskriviti povijest NOR-a, svih onih koji pokušavaju obnoviti fašizam i nacizam, poručio je predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman na godišnjoj skupštini održanoj u Spomen-domu II. istarske partizanske brigade u Svetom Martinu.

- Antifašisti nastoje uključivati mlade, upoznati ih s poviješću NOB-a no, istaknuo je Jerman, Crkva je spretnija, okuplja veliki broj mladih, govori im neistinu o NOB-u, uvukla se škole. Stoga, rekao je, treba podržati saborskog zastupnika don Ivana Grubišića da vjeronauk konačno ide tamo gdje mu je mjesto.

- Podržimo i prijedlog bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o izmjeni ugovora s Vatikanom. Pitam se što znači danas organizirati i održati misu zadušnicu za Antu Pavelića, zar to nije opasno, kamo nas vraćaju, istaknuo je Jerman.

Bez obzira na tešku pa i iscrpljujuću proteklu godinu, rezultati Udruge antifašista su zadovoljavajući. Udruga danas broji 1.021 člana, najmlađi ima 14 godina, a najstarija članica navršila je 105 godina.

Na brojnim aktivnostima, čuvanju antifašističkih tekovina, ali i na suradnji s brojnim udrugama, buzetskim antifašistima čestitao je i gradonačelnik Siniša Žulić. Pročelnik kabineta župana Duško Kišberi prenio je stav župana Valtera Flega koji je rekao da će, dok je on župan, antifašisti u Istarskoj županiji imati i partnera i podršku.

Za poseban doprinos u afirmaciji antifašističkih principa, jačanju zajedništva, ljudskih prava i demokracije, Udruga antifašista dodijelila je priznanja Mjesnom odboru Krušvari i Damiru Jermanišu. U glazbenom programu nastupili su Ženska vokalna skupina Vetta iz Vrha te glazbenik Damir Ugrin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter