Antifašisti: Biskup Vlado Košić i dominikanac Luka Prcela raspiruju mržnju

Sjednica Predsjedništva istarskih antifašista (M. RIMANIĆ)
Sjednica Predsjedništva istarskih antifašista (M. RIMANIĆ)

Predsjedništvo SavezA udruga antifašista Istarske županije zabrinuto je jačanjem, kako kaže njihov predsjednik Tomislav Ravnić, nacional populizma i desnih snaga u Hrvatskoj. Stoga istarski antifašisti sa sjednice predsjedništva održane u Pazinu pozivaju sve građane da izađu na izbore i da podrže lijeve opcije. Poznato je i legitimno da određene političke opcije imaju svoje biračko tijelo, ali što je sa 40 posto birača koji ne izlaze na izbore, pita se Ravnić. To su, kaže, obespravljeni i omalovaženi ljudi, ljudi bez nade i povjerenja u politiku i mogućnost promjena.

To, dodaje nije točno jer, izlaskom za izbore i davanje povjerenja političkim opcijama koje nude kvalitetne programe koji omogućuju promjene, promjene su itekako moguće, kaže Ravnić, zaključujući kako je neizlazak na izbore uvijek glas za one kojima se glas ne želi dati. Uz to napominje kako se iza gospodarskih programa nerijetko prikriva i ideologija koja nas je dovela u ropstvo bankarskog kapitala.

Nažalost, konstatiraju istarski antifašisti, HRT, koji bi trebao biti javni servis i objektivno izvještavati o društvenim događanjima, pretvorio se u bilten HDZ-a. Stoga traže da javna televizija, uistinu postane javni servis. Kritike su upućene i centru HRT-a u Puli koji uopće ne prati antifašističke skupove u Istri. Posebno su im zamjerili što nisu izvještavali s proslave 95-te obljetnice Proštinske bune, antifašističke akcije značajne na nacionalnu i svjetsku povijest.  Zbog takvog ponašanja istarski antifašisti pokrenuli su inicijativu da se uputi pismo vodstvu HRT-a i da ih se upozori kako su oni javni servis svih građana Hrvatske, a ne samo zastupnici jedne političke opcije. Uz to najavili su skupljanje potpisa na nacionalnoj razini za raspisivanje referenduma za ukidanje pretplate za takvu pristranu televiziju.  

Posebno se burna rasprava razvila oko istupa pojedinih svećenika, a posebno oko biskupa Vlade Košića i dominikanca Luke Prcele, koji, kako kažu istarski antifašisti, raspiruju mržnju. Nažalost, njihovi neprimjerni istupi ne nailaze na osudu crkvenih, niti državnih vlasti.

- U katoličkoj crkvi ima poštenih, vrijednih i časnih svećenika, ali ima i pojedinaca koji raspiruju mržnju među ljudima i ideje potpuno oprečnima velikom filantropu papi Franji. Zbog toga ćemo od svoje središnjice u Zagrebu zatražiti da uputi pismo Papinskom nunciju u Hrvatskoj kojim ga želimo upozoriti na neprimjerno, pa čak i opasno ponašanje nekih svećenika koji djeluju suprotno načelima Katoličke crkve. Raspirivanje nacionalizama i mračnih totalitarnih ideologija nije i ne može biti u duhu modernog europskog društva, zaključio je Ravnić, ističući kako takvi nastupi širenja mržnje mogu biti opasni, ali i pogubni za zajednicu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter