Antifa Fest: Antifašistički otpor ruskim neonacistima


Izložbom ilustracija i crteža pulskog autora Nadana Sarvana o degradaciji čovjekovog okoliša te projekcijom 70-minutnog dokumentarnog filma "Anti-fascist Attitude" o ruskom antifašističkom pokretu, jučer je u Monteparadiso Hacklabu u Rojcu otvoren jubilarni deseti antifašistički festival Antifa Fest.

U tri večeri, uz spomenutu izložbu i nekoliko videoprojekcija, festival u Rojcu nudi četiri predavanja, jednu predstavu te nastup šest nezavisnih punk/hardcore bendova.

"Anti-fascist Attitude" prvi je dokumentarni film o ruskom antifašističkom pokretu koji uključuje priče radikalnih aktivista i anarhista, ali i umjerenih NGO aktivista iz tri ruska grada - Moskve, Sankt Peterburga i Irkutska. Procjenjuje se da u Rusiji ima 20 tisuća aktivnih neonacista, koji su zadnjih godina, kako u filmu navode pojedini antifašistički aktivisti, iz mržnje ubili 500-tinjak ljudi.

U drugoj polovici 90-ih godina fašizam je preplavio rusku nogometnu huligansku scenu, napadi neonacista vremenom su postali sve okrutniji i tragični. No, nakon nekoliko ubojstava, od 2008. godine prilično je omasovio antifašistički pokret, koji u pojedinim organiziranim grupacijama uključuje i radikalne, fizičke obračune s neonacistima. Zato i ne čudi da dio sugovornika u filmu govori zamaskiranih lica.

Zbog tih protunapada broj neonacista donekle se smanjio na ulici, no postojeće radikalne naci-skupine sve su brutalnije, napadajući i radikalnije anarhiste, ali i mirotvorce poput jednog člana pacifističke organizacije "Food Not Bombs". Napali su i dva Indijca, od kojih je jedan podlegao ozljedama. Nacisti ubojstvima i terorom žele preplašiti sve ostale antifašističke aktiviste pa stoga pojedini sugovornici u filmu zastupaju militantni odgovor.

Za jedne je antifašizam otpor moći i kapitalu, drugima je to otpor rasizmu i ksenofobiji, odnosno otpor svakoj diskriminaciji različitih osoba  i svih manjina. "Svako normalno ljudsko biće, čak i bez političkog stava, mora biti po prirodi antifašist", kaže u kameru jedan nemaskirani aktivist. U filmu pojedini akteri ukazuju da se fašizam, osim na ulici i u svakodnevici, može primijetiti i u vladajućim strukturama, čemu pogoduje ideologija patriotizma i promicanje priče o ruskoj imperiji. (Z. ANGELESKI, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter