Antidepresivi povezani s rizikom krvarenja u mozgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe koje uzimaju uobičajene antidepresive mogu imati blago povišeni rizik krvarenja u mozak, pokazalo je kanadsko istraživanje koje je provedeno na 500 tisuća osoba.

Antidepresivi iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) već su ranije povezani s rizicima krvarenja u želudac. Prema rezultatima istraživanja provedenog obradom rezultata ranijih 16 istraživanja koja su obuhvatila bolesnike na raznim vrstama antidepresiva korisnici antidepresiva imali su 40 do 50 posto veće izglede za krvarenje u ili oko mozga.

Iako se čini da se radi o velikim brojkama, u praksi to znači da bi tijekom jedne godine na svakih deset tisuća korisnika antidepresiva jedan imao krvarenje u mozgu, objašnjava voditelj istraživanja Daniel Hackam, profesor s medicinskog fakulteta sveučilišta Western u Londonu, Ontario. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Neurology.

Štoviše, dodaje Hackam, istraživanje ne dokazuje da su antidepresivi sami po sebi 'krivi' za krvarenje u mozak jer je moguće da su osobe koje ih uzimaju bolesnije od osoba koje nisu na antidepresivima ili imaju rizične navike poput pušenja i konzumiranja alkohola. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter