Anticki ribnjak pod vodom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U uvali Punta Busola (Busuja) kraj Cervara, nedaleko od obale, pronadeni su ostaci antickog ribogojilišta, potvrdila su nedavna podvodna arheološka istraživanja u sklopu medunarodnog projekta "Ulje Istre". U istraživanjima su sudjelovali, uz nositelja projekta Zavicajni muzej Poreštine, i predstavnici medunarodnih institucija partnera - sveucilišta u Bordeauxu, centra "Camille Jullian" iz Aix en Provencea i Francuske škole u Rimu.

Teren je istražila ekipa koju su cinili hrvatski, francuski i talijanski podvodni arheolozi, a predvodio ih je muzejski savjetnik Vladimir Kovacic iz poreckog muzeja.

- Još osamdesetih godina u uvali Busuja našao sam anticki mol s istocne strane uvale. Ustanovio sam da se u sjeverozapadnom dijelu uvale nalazi anticka arhitektura koju smo poceli istraživati 2009. godine. Istraživanja smo nastavili ove godine i ustanovili da se radi o antickom vivariju ili ribogojilištu dužine 50 i širine 13 metara, podijeljenom u tri bazena, objašnjava Kovacic, koji ribogojilište datira u 1. ili 2. stoljece. Od pokretnog materijala uz ribogojilište je pronadeno malo dijelova keramike, tegula i dijelova amfora.

Ovogodišnja istraživanja pocela su koncem svibnja, a rezultati ce biti objavljeni i tiskani u strucnim publikacijama. Paralelno s istraživanjima provodila se tekstualna, graficka i fotografska dokumentacija te geodetsko snimanje. Nastavak istraživanja slijedi dogodine, kada ce se završiti obrada ribogojilišta. Projekt financira francusko ministarstvo vanjskih poslova. (V. HABEREITER; snimio Loic DAMELET)

Drugo ribogojilište na poreckom priobalju
Zasad je Poreština iznjedrila dva otkrivena ribogojilišta, jedno blizu uvale Santa Marina, uz rt Kupanja, drugo po velicini na Mediteranu (sastoji se od cetiri bazena, svaki zapremnine 750-800 kubika i ukupne površine 7.000 cetvornih metara), dok je drugi netom otkriven na Punti Busoli, doznajemo od Kovacica. Potonji se najvjerojatnije veže uz postojecu neistraženu anticku vilu poznatu kao Mozaik, koja se nalazi na poluotoku ove uvale.

 


Podijeli: Facebook Twiter