Antičke pjesme u blues maniri

Mike Sponza na festivalu Jazz is Back! BP (T. TIDIĆ)
Mike Sponza na festivalu Jazz is Back! BP (T. TIDIĆ)

Redovni gost grožnjanskog festivala Jazz is Back! BP, talijanski blueser Mike Sponza gostovao je u petak na pozornici Balwan City. Ovaj nastup dio je turneje na kojoj Sponza promovira svoj najnoviji album "Ergo Sum", na kojem reinterpretira starorimsku kulturu u blues maniri.

Makar na prvu ovo dvoje izgleda nespojivo, iz Sponzine dimenzije pravog blues storytellera sve ima itekako smisla - jer, znano jest da blueseri u svojoj glazbi često ovjekovječe razna životna zbivanja kao i ljudske priče, a Sponza je sve to pak preuzeo od antičkih pripovjedača poput Horacija i drugih da je tako primjerice opjevao dobro znanu priču o Penelopi i Heleni od Troje. Također, vječna inspiracija u blues žanru jesu ljubavne dileme i brodolomi, tako da se ova, makar znatno starijeg datuma, odlično uklopila u koncept.

U pratnji odličnog benda i brass sekcije, Sponza je publici koja je u Grožnjan pristigla usprkos prohladnom vremenu servirao energičnu porciju blues rocka, te su se na repertoaru našle i nešto smirenije numere ali i ritmičke skladbe s dozom funkyja koje pozivaju na ples. S obzirom da je Sponza dugogodišnji redovan gost grožnjanskog festivala, prisjetio se i osnivača festivala, renomiranog barda jazza Boška Petrovića, na što je publika uzvratila aplauzom.

Festival Jazz is Back! BP održava se do 30. srpnja te svake večeri predstavlja koncertna gostovanja domaćih i inozemnih blues glazbenika. Ove nedjelje tako će se s početkom u 21.30 sati održati koncert Ethno Croatia, što je ujedno i završnica ovogodišnje istoimene radionice, na kojoj su se okupili glazbenici iz cijelog svijeta, i kao veliki bend reinterpretiraju tradicijske napjeve iz cijelog svijeta unoseći u skladbe elemente vlastitog glazbenog nasljeđa. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter