Antička ljepotica očarava i nakon 2.000 godina


Kada su Rimljani 177. godine prije Krista pokorili Histre, koji su ovdje osnovali svoj dom, gradinsko naselje prije više od tri tisuće godina, Pula, odnosno Colonia Pietas Iulia Pola, kako je službeno nazvana nova rimska kolonija, dobila je nov zamašnjak.

Antička Pula u nekoliko je sljedećih desetljeća postala pravi moderni grad opskrbljen svim tekovinama Rimskog Carstva. Imala je za tadašnja vremena odlično razrađen vodovodni i kanalizacijski sustav, prekrasan forum kao središte društvenih zbivanja u gradu i koloniji, kapitolij s hramom, dva kazališta, bogato opremljene kuće s mozaicima i mramorom, velikim gradskim grobljem koje spominje i veliki Dante u svojoj "Božanstvenoj komediji"…

Brojni su spomenici koji i dan-danas, nakon dvije tisuće godina, očaravaju svojom ljepotom, ektravagantnošću, elegancijom i umijećem stvaranja. Tko još nije zastao pred, s jedne strane impozantnošću i s druge savršenošću kamene ornamentike Slavoluka Sergijevaca što ga je od 27. do 29. godine prije Krista dala sagraditi Salvia Postuma Sergi? Pa i ako nije tako velik i bogat kao primjerice rimski, pulski Forum kojim dominira Augustov hram očarava svojom jednostavnošću i elegancijom.

Tu su još uvijek dijelom očuvane gradske zidine s desetak vrata, a posebno plijene pažnju Dvojna vrata. Na ostacima rimskog kazališta možda ćete, ako sjednete i čvrsto zatvorite oči te pustite duši da se prepusti čarima povijesti, čuti nježne stihove antičkih tragedija i oduševljen smijeh nakon uspješno izvedene komedije. U parku ispod Arheološkog muzeja i danas možete uživati u precizno isklesanim veličanstvenim cvjetnim vijencima, baš kao što i priliči velikom Rimskom Carstvu.

Pulska Arena i danas je, baš kao i u vrijeme gradnje, jedna od najljepših. Stručnjaci vele da je među 200-tinjak tadašnjih arena bila jedna od najznačajnijih, kako u pogledu arhitekture tako i po tehničkim rješenjima gradnje. Kao mjesto krvoločnih gladijatorskih borbi, najvažnijih društvenih zbivanja Staroga Rima, mogla je primiti gotovo svu gradsku populaciju - 25.000 posjetitelja.

Moćna, stamena i elegantna, pulska Arena i danas jednako plijeni. Istina, s nekim novim, modernim gladijatorima, bez krvi i kruha i igara, uvijek tako neponovljiva i neodoljiva. Obavezan motiv u fotoobjektivu svakog modernog namjernika, neponovljiv osjećaj sigurnosti nakon pogleda na moćno kameno izdanje. Rimska Pula. (Pripremila Vesna MEDVEDEC; snimio Drago Struna)


Podijeli: Facebook Twiter