Antibiotici se najviše troše u Puli i Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog prevelike potrošnje antibiotika jedan od vodecih problema današnje medicine postali su otpornost bakterija i nedjelotvornost antibiotika. Ugroženo je lijecenje mnogih bolesnika, a strahuje se da buduce generacije nece imati djelotvorne antibiotike. Zato je potrebno izbjeci nepotrebnu upotrebu tih lijekova.

Želeci medu lijecnicima i cjelokupnom javnosti podici svjesnost o potrošnji antibiotika i njihovoj svrsishodnoj upotrebi Vijece Europske unije dalo je preporuke svim zemljama, a 18. studenog obilježava se vec drugu godinu Europski dan svjesnosti o antibioticima. U skladu s preporukama Ministarstvo zdravstva osnovalo je Interdisciplinarnu sekciju za kontrolu rezistencije na antibiotike (Iskra). Sekcija je donijela smjernice s kojima žele upoznati cim veci broj lijecnika primarne zdravstvene zaštite putem predavanja diljem Hrvatske, ali i podici svjesnost kod cjelokupnog stanovništva. U Puli je predavanje vec održano, a u njegovoj organizaciji sudjelovali su i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije te pulska podružnica Hrvatskog lijecnickog zbora.

Potrošnja antibiotika u Hrvatskoj je vrlo visoka. Najveca je potrošnja u Zagrebu, Osijeku i Puli, a najniža u Cakovcu i Koprivnici, stoji u podacima koje je prikupila dr. Arjana Tambic Andraševic, predsjednica Iskre. Samo deset posto antibiotika potroši se u bolnickom lijecenju, a 90 posto u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Obiteljski lijecnici antibiotike najcešce propisuju kod respiratornih i uroinfekata. Medutim u cak 95 posto infekcija dišnog sustava uzrocnici su virusi, kod kojih, kao što je poznato, ne djeluju antibiotici", upozorava dr. Ljubomira Radolovic, ravnateljica istarskog ZJZ-a. Antibiotik je štetan ako nije indiciran. Valja se podsjetiti na nuspojave koje izaziva kao što je poremecaj ravnoteže crijevne flore, a neki su toksicni za bubrege i jetru te loše utjecu na sluh, veli dr. Radolovic.

I dr. Andela Pocekaj, ravnateljica Istarskih domova zdravlja, potvrdila nam je da pacijenti inzistiraju na antibioticima i kod onih bolesti koje su virusnog uzrocnika. Cesto se dogodi da pacijent nije zadovoljan ako iz ordinacije izade bez recepta, veli ona. Nizozemska i skandinavske zemlje, poznati po discipliniranom korištenju antibiotika, imaju i najnižu rezistenciju na antibiotike. Da bi oni bili što dulje djelotvorni, potrošnja se mora smanjiti. Ne bi se smjeli uzimati na svoju ruku, bez savjeta lijecnika.


Podijeli: Facebook Twiter