Antibiotici ne pomažu protiv sinusnih infekcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antibiotici ne pomažu protiv vecine sinusnih infekcija iako ih lijecnici rutinski prepisuju za te tegobe, vidi se iz nove americke studije.

Istraživaci koji su svoj rad objavili u casopisu Journal of the American Medical Association otkrili su da antibiotici ne ublažavaju simptome niti se pacijenti brže vrate na posao ako uzimaju antibiotike.

Antibiotici poticu evoluciju bakterija otpornih na lijekove pa su strucnjaci sve oprezniji kad je u pitanju prekomjerna potrošnja, osobito kad su u pitanju sinusne infekcije jer lijecnici ne mogu odrediti je li bolest izazvala bakterija ili virus. Ako je infekcija virusna, antibiotici su bekorisni.

"Ne može se mnogo postici antibioticima", kaže Jane Garbutt s medicinskoga fakulteta u St. Louisu koja je vodila studiju. "Umjesto da svima dajemo antibiotike u nadi da cemo pogoditi i pacijente s bakterijskom infekcijom, bolje bi se bilo suzdržati od antibiotika i pozorno pratiti stanje", rekla je za Reuters Health.

To znaci da treba pratiti poboljšava li se bolesnikovo stanje, a ne upotrebljavati lijekove osim obicnih analgetika. Osobe sa sinusnom infekcijom, s akutnim sinusitisom, imaju dugotrajne simptome nalik gripi, curi im iz nosa i osjecaju bol oko ociju, nosa ili u celu.


Podijeli: Facebook Twiter