Antene van iz gradevinskih podrucja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da ni Puljane, kao ni Pazinjane u srijedu, pretjerano ne zanimaju podrucja na kojima ce se odsad moci graditi antenski stupovi prije svega za mobilne operatere, pokazala je u cetvrtak navecer održana javna rasprava o ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana Istarske županije koja je održana u Puli pred niti 20 gradana.

Neki od njih imali su konkretna pitanja i primjedbe da bi se antenski stupovi trebali graditi izvan gradevinskih podrucja, a ne na njihovim rubovima kako to omogucavaju izmjene PP-a. Naime, Dušica Radojcic iz Zelene Istre je upozorila da na rubnim dijelovima takvih podrucja takoder žive ljudi kojima bi antene mogle "izrasti" u neposrednoj blizini obiteljskih kuca.

Gradane je zanimalo i u kojoj mjeri je obvezujuca odluka o minimalno 400 metara udaljenosti antena od vrtica, škola, bolnica i slicnih institucija, na što je Ingrid Paljar, ravnateljica Zavoda za prostorno uredenje, kazala da se te odredbe moraju poštivati. Napomenula je i da se sadašnje antene koje su legalno postavljene nece uklanjati, dok je za sve ilegalno izgradene stupove prstom uprla u inspekcijske službe koje bi trebale naložiti njihovo uklanjanje.

Neke je interesiralo i vodi li se i gdje evidencija dosad postavljenih antena te mogu li gradani igdje pronaci takvu informaciju, na što im je županijski procelnik Odjela za održivi razvoj Josip Zidaric rekao da mogu njemu poslati upit i on ce im dostaviti tu informaciju.

Iako se u izmjenama PP-a odreduju podrucja samo za gradnju antenskih stupova, a ne i postavljanje antena na zgrade, kivne je stanovnike s pulskog Monte Zara zanimalo zašto za neke vrijede zakoni ove države, a za druge ne. Naime, naveli su primjer bespravnog postavljanja šest antena na zgradu bivše vojarne Rojc. Konstatirali da je tehnološki napredak nužan, ali da bi pritom osim prirode i životinja, što se stalno spominjalo, trebalo zaštiti i ljude.

Zanimljiv podatak je pak izrecen nakon upita koliko su u prosjeku visoki antenski stupovi. Naime, receno je da je njihova minimalna visina 48 metara, dok maksimalnog ogranicenja zapravo i nema. Najviši dosad izgradeni stup iznosi 72 metra. Ostalo je, stoga, nejasno kako ce se takve grdosije moci uklopiti u prostor, kako to nalažu izmjene PP-a.

Iako je tema bila potpuno drugacija, jednog je gradanina iz Medulina zanimalo kad ce Županija pokrenuti izmjene i dopune PP-a u vezi Kaštijuna, što je inicirala Opcina Medulin, na što mu je resorni procelnik Zidaric odgovorio da bi bilo dobro da Medulinci prvo pociste u svom dvorištu, odnosno da sami promjene svoj PP.

- Zadnjih šest ili sedam godina naše dvorište, nažalost, uredujete vi, prokomentirao je drugi Medulinac, aludiravši na Zidaricevu funkciju u toj opcini u kojoj je upravo on zadužen za prostorno planiranje.


Podijeli: Facebook Twiter