Antene na distanci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostojeci antenski stupovi mobilne telefonije ne mogu se više graditi na udaljenosti manjoj od 400 metara od granice gradevinskog podrucja - ta je odredba uvrštena u konacni prijedlog izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana, a Buzecani izražavaju zadovoljstvo da je uvažen ovaj njihov zahtjev.

Naravno, prostornoplansku dokumentaciju treba još donijeti županijska Skupština.

- Mi smo takvu odredbu u Prostorni plan Buzeta uvrstili još 2005. godine. Izmjenama županijskog prostornog plana postojala je opasnost da se, ukoliko se njime utvrde ležerniji uvjeti, ne bi mogle primjenjivati odredbe gradskog plana. Medu prvima smo u Istri koji su tu problematiku uredili kroz prostorni plan. Tada se nije ni naslucivalo da ce stupovi nicati u dvorištima škola ili hotela, kaže procelnica gradskog Odjela za gospodarenje prostorom Anica Milkovic Grbac.

Dodaje da je cinjenica da su ovakvu primjedbu na županijski prostorni plan poput buzetske imali i drugi gradovi koji su se u meduvremenu poceli suocavati s vecim problemima gradnje stupova unutar gradevinskog podrucja.

Županija je napravila i korak naprijed te ce prisiliti mobilne operatere da se dogovaraju i antene stavljaju na zajednicke stupove, a ogranicila je i broj lokacija na koje se mogu postaviti.

Na buzetskom podrucju novi stupovi mogu se postaviti na svega nekoliko lokacija. Za razliku od samostojecih stupova mobilne telefonije, antenski prihvati mogu se graditi unutar gradevinskog podrucja i podliježu puno blažim kontrolama, kaže Milkovic Grbac.


Podijeli: Facebook Twiter