Antene mobilne telefonije i bez dozvole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za postavljanje antenskih stupova elektronicke komunikacijske infrastrukture mobilnih operatera nece biti potrebne dozvole ako njihovo gradenje nije protivno dokumentu prostornog uredenja. Proizlazi to iz nedavno objavljenih izmjena i dopuna pravilnika o jednostavnim gradevinama i radovima.

Novim je izmjenama, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva u svom priopcenju, proširen popis gradevina koje se mogu graditi, odnosno radova koji se mogu izvoditi bez akta kojim se odobrava gradenje te rješenja o uvjetima gradenja, potvrdenog glavnog projekta ili gradevinske dozvole.

Nova sloboda koju su ovom odredbom dobili operateri mobilne telefonije izazvala je bojazan da ce postavljanje stupova biti olakšano i pod manjim nadzorom nego dosad. No, kako tvrde u Ministarstvu, radi se zapravo o definiranju dosad nedorecenih akata u kojima stupovi mobilne telefonije dosad nisu imali striktno odredenu kategoriju. U pravilniku o jednostavnim gradevinama i radovima, primjerice, nisu se uopce spominjali.

Prema novoj odredbi, antenski stup mobilnog operatera mora imati rješenje o tipskom projektu, što je preduvjet da se može graditi bez akta kojim se odobrava gradenje te lokacijske dozvole. Tipskim projektom, koji donosi struka, odreduju se dimenzije i izgled gradevine prema odredbama Zakona o prostornom uredenju i gradnji.



Dakle, navode u Ministarstvu, antene mobilne telefonije se nece smjeti postavljati na lokacijama na kojima ih jedinice lokalne samouprave nisu uvrstile u svoje prostorne planove. Time je nadležnost za njihovo postavljanje spuštena na lokalnu razinu. Novim izmjenama pravilnika reguliran je stoga prostorni aspekt postavljanja antena mobilne telefonije, dok je suglasnost za njihovo montiranje pak u domeni imovinskopravnih odnosa i regulirana je Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Inventivnost mobilnih operatera u postavljanju antena zaista je velika, a o lokacijama na koje su postavljene ili se planiraju, cesto je Glas Istre pisao i ove godine. Planira se, primjerice, njihovo postavljanje na zvonik šišanske crkve svetog Feliksa i Fortunata, a vec su postavljene i na premanturski crkveni zvonik. Potonji Župni ured za antene, primjerice, prima naknadu od 500 eura mjesecno, a ti su novcani iznosi cesto presudni za pristanak na njihovo postavljanje u vlastitom dvorištu.

Stanovnici cesto pružaju otpor takvim nakanama ali ne uvijek uspješno. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter