Antenal smrdi zbog raspadanja mulja i smeđih algi


Prije nekoliko dana čitatelj Miroslav Nađ izvijestio nas je o, kako je napisao, nesnosnom smradu koji se širi Antenalom, a je slučaj je, navodi, prijavio Inspekciji za zaštitu okoliša, od koje se još očekuje nalaz. U očekivanju nalaza Inspekcije u našu je redakciju stigao odgovor iz Policije.

- Po zaprimljenoj predstavci Policijske postaje Poreč, o neugodnom mirisu na području Tarske vale, utvrđeno je da neugodni mirisi potječu zbog anaerobnog raspadanja mulja, morske trave, smeđih algi i ostalog. Na sjevernoj strani Tarske vale nataložile su se velike količine mulja, koji godinama nije čišćen.

Uslijed prirodnih pojava plime i oseke dolazi do taloženja morske flore na mulj i pijesak. Za visokih temperatura koje su ovih dana prisutne na ovom području dolazi do raspadanja organskog otpada što uzrokuje vrlo neugodan miris. U jutarnjim i večernjim satima neugodnog mirisa gotovo i nema. Radi se o plitkom zaljevu bez veće izmjene vode. Na površini mora nema vidljivih onečišćenja, kažu u policiji. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter