Antena T-Coma na kuci HDZ-ova vijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki borac za zaštitu okoliša koji je svojevremeno prikupljao potpise protiv izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, ujedno i HDZ-ov gradski vijecnik, na svoju obiteljsku kucu ovih dana montira baznu stanicu za mobilnu telefoniju, ispricali su nam ogorceni stanovnici Valdebeka u Ulici Monte Magno - susjedi Janka Žužica, koji strahuju da ce antena naškoditi njihovu zdravlju.

- U blizini se nalazi pet djecjih vrtica, a žalosno je da nas nitko nije obavijestio da se tik do naših kuca planira montirati antena za koju nije dokazano da ne zraci. Pokušali smo nešto više doznati u T-Comu, no bezuspješno, a kada smo pitali radnike što to montiraju, spominjali su nekakav opticki kabel, pricaju susjedi.

Po njihovim rijecima, prije šest mjeseci izmijenjen je zakon pa za montažu antene više nije potrebna lokacijska i gradevinska dozvola, a time ni suglasnost susjeda.

- Neka se napravi studija i dokaže da nema nikakvog zracenja pa nece biti problema. Nije nam jasno kako je moguce da se takva antena uopce postavlja u našoj blizini kada je poznato da pulski prostorni plan nalaže da se one mogu postavljati u naseljenim mjestima osim u iznimnim slucajevima, vele susjedi.

Janka Žužica zatekli smo ispred kuce. Demantirao je tvrdnje susjeda te kazao da mu nije jasno zašto njega nitko ništa nije pitao, a zanimalo ga je i tko je zvao novinare.

- Stvarno u ovom ne vidim ništa sporno jer da postoji ikakva opasnost od zracenja, ja si prvi antenu ne bih montirao na kucu. To su obicne gluposti. Da nije na mojoj kuci, sigurno bi bila na nekoj drugoj lokaciji, a na kraju krajeva, u okolici ima dosta antena. Sve je u skladu sa zakonom, a u svom dvorištu nemam potrebe ikome išta objašnjavati, kazao je Žužic.

Nije želio otkriti koliku mjesecnu naknadu dobiva, a na upit radi li se o tisucu eura, kako tvrde mještani, kazao je: "Daj Bože da je toliko, onda bih najmanje tri postavio".

No mještani ne žele odustati i ljuti su na svog susjeda, koji ih ignorira te su zapoceli potpisivati i peticiju protiv, kako kažu, Žužiceve antene, a dosad je prikupljeno stotinjak potpisa koje planiraju proslijediti pulskom gradonacelniku. (D. BAŠIC-PALKOVIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter