Antena na Monte Magnu bit ce uklonjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šestomjesecnoj agoniji stanara Monte Magna zbog T-Comove antene, koja je postavljena na kuci njihovog susjeda Janka Žužica, napokon je došao kraj. Prema odgovoru koji nam je u ponedjeljak proslijeden iz gradevinske inspekcije, antena u središtu naselja, udaljena od prvog susjednog objekta manje od 15 metara, nelegalna je i treba je ukloniti.

- Za T-Com antenski prihvat i opremu na lokaciji naselja Valdebek gradevinska inspekcija je 29. studenog 2011. donijela tvrtki Hrvatski Telekom d.d. Zagreb inspekcijsko rješenje o uklanjanju, nakon što je utvrdeno da je sporni antenski prihvat s opremom postavljen bez potrebne dokumentacije, kaže u svom odgovoru Kata Gojevic, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, ne precizirajuci koja to dokumentacija nedostaje.

Upit o anteni, o kojoj smo nekoliko puta pisali tijekom ove godine, a prvi put još u lipnju kada je postavljena, poslali smo inspekciji nakon što su nas žitelji Monte Magna upozorili da je antena, za koju se stalno tvrdilo da ima sve potrebne papire, 11. prošlog mjeseca iskljucena.

Tog su dana, upozorili su nas susjedi, dolazili iz T-Coma, penjali se na krov i od tada se zujanje, koje se ranije stalno culo, više ne cuje. Zašto antena sada ne radi, nisu znali.

Podsjetimo, antena je na obiteljskoj kuci postavljena u tajnosti pocetkom lipnja, bez ikakvih upozorenja operatera i vlasnika kuce. Inace, Janko Žužic je i HDZ-ov vijecnik u Gradskom vijecu Pule, a susjedima je znan i kao osoba koja je netom prije postavljanja antene na svojoj kuci obilazila susjedstvo i skupljala potpise protiv Kaštijuna, ukazujuci na pravo na zdrav okoliš.

Cak 217 ogorcenih gradana s ovoga podrucja, u strahu od zracenja i negativnih posljedica ove antene po njihovo zdravlje, uputilo je svoje pismo i peticiju na razne adrese.

Naše su javljanje susjedi u ponedjeljak docekali s radošcu i olakšanjem, uz rijeci da ce ove noci, nakon mnogih, napokon mirno spavati.

Komentar cijele situacije pokušali smo dobiti i od Janka Žužica na cijem je krovu sporna antena, a koji je stalno tvrdio da je sve legalno i pravno cisto.

Nakon prvog pokušaja i predstavljanja telefonska veza je naprasno prekinuta, a svaki naknadni pokušaj da telefonski dobijemo Žužica bio je uzaludan jer više uopce nije odgovarao na pozive. Na njegovoj valdebeckoj adresi, pak, nije bilo nikoga te je i taj naš pokušaj da stupimo s njim u kontakt propao. (Borka PETROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter