Antena je mnogim Istranima samo ukras na krovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnjih nas dana sve više citatelja zove zbog problema s TV signalom. Slike i tona nema u Puli, Fažani, Medulinu...

Do smetnji, kako smo doznali, dolazi zbog cinjenice da talijanske televizije od prosinca 2010. godine emitiraju na frekvencijama koje su medunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj.

Ponovna pojava smetnji, navodi se i na službenim stranicama Odašiljaca i veza, kojih prakticki nije bilo tijekom zime, bila je ocekivana s dolaskom toplijeg vremena. Naime, ono pogoduje rasprostiranju talijanskih signala preko mora.

- Od konca svibnja povecan je broj pritužbi gledatelja na prijam signala digitalne televizije na cijeloj jadranskoj obali, a posebice u Dubrovacko-neretvanskoj županiji. Jedan od bitnih uzroka su smetnje iz Italije, koje su se pojacale zbog prelaska južnih talijanskih regija (osobito Puglie) na digitalni TV signal krajem svibnja, a s toplijim vremenom one postaju još izraženije. Prisutne su osobito na 51. kanalu mreže MUXA (HTV1, HTV2, RTL, Nova TV). Od pocetka prosinca 2010. smetnje su i na podrucju cijele Istre (regija D5), djelomicno i u D7 (Zadar, Šibenik), a sada su se proširile i na južni dio Hrvatske. Što se hrvatskih odašiljaca tice, naglašavamo da svi rade ispravno i u skladu s dozvolama, piše na stranicama OiV-a.



U svom odgovoru vele da se, što se tice talijanskih smetnji na podrucju Istre, situacija nažalost nimalo nije popravila. Smetnje su i dalje prisutne, a talijanska strana nije poduzela ništa konkretno u rješavanju tog problema. S dolaskom vruceg vremena, naglašavaju, te smetnje su još izraženije zbog povoljnijih fizikalnih uvjeta propagacije signala preko mora.

- Broj pritužbi gledatelja zbog smetnji znacajno je veci nego po bilo kojem drugom pitanju, a pod utjecajem smetnji je cijela zapadna obala Istre, od Pule do Buja i Umaga. Osim Istre, od svibnja ove godine ista situacija se dogada duž cijele jadranske obale, a osobito na krajnjem jugu, na dubrovackom podrucju i otocima, što je uzrokovano prelaskom južnih talijanskih regija na digitalno odašiljanje, veli Nevenka Artic Banovec, voditeljica Korporativnih komunikacija OiV-a.

Na pitanje što gledatelji mogu uciniti, iz OiV-a napominju da je u situaciji kada zemaljski TV prijem nije moguc ili je ometan alternativa satelitski prijem programa HRT-a (upute se mogu pronaci na na www.hrt.hr ), a s njihovim odjelom pristojbe treba potpisati ugovor o najmu satelitske kartice (e-mail adresa [email protected]) te naglašavaju da se dodatna pretplata ne placa.

Na upit moraju li oni koji ne vide televizijski program placati pretplatu, iz OiV-a vele kako je placanje pristojbe zakonska obveza, potpuno izvan njihove nadležnosti te su nas za dodatne informacije uputili na HRT. Naglašavaju da ih gledatelji i dalje mogu kontaktirati na besplatni broj telefona 0800-0897 (radnim danom 8 do 20 sati) ili na e-mail adresu [email protected] kako bi prijavili problem i pokušali pronaci rješenje. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter