Ante Kuduz od petka trajno u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Naša je želja, misija, nastojanje i cilj i dalje predano primati donacije, sakupljati i bogatiti fundus radova za koje smo sigurni da ce biti dobro i kvalitetno pohranjeni, cuvani i prezentirani, a na pragu toga je i ovaj dar Igora Kuduza, odnosno njegovog oca Ante, rekla je u cetvrtak na konferenciji za novinare Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, a uoci otvorenja izložbe "Ante Kuduz - Razgovor", kojom se, u petak u 21 sat, u staroj tiskari predstavljaju upravo donirana djela jednog od najvecih hrvatskih graficara.

Uz Ostojic Cvajner, o ovoj su novoj muzejskoj suradnji govorili kustos MSUI-ja Mladen Lucic i Igor Kuduz.

- Ovo je poklon boga, obitelji, a njime se otkriva izrazito bogat, slojevit likovni život osobe cija su profesura, znanje i stil nezaboravni, rekla je Ostojic Cvajner. Lucic je pak upozorio da ovu donaciju zapravo cine radovi koji su bili predstavljeni na izložbi u Gradskoj galeriji Osijek kustosice Marine Viculin uz aneks koji je pripremljen za donaciju MSUI-ju.

- Dogovor je bio da se ovom donacijom dotaknemo svih bitnih faza Kuduzovog stvaralaštva, stoga su zastupljeni i njegovi kadrovi, prostori, krajolici, gradovi, grafovi, zapravo sve ono što je indikator onog što se dogadalo na podrucju grafike za njegovog vremena, naglasio je Lucic.

Istaknuo je nadalje da se Kuduzov opus svrstava u red najvažnijih kada je rijec o grafici, i to u tehnološkom, ideološkom, estetskom i u smislu koncepta. Takoder, dotaknuo se autorovog temelja u op artu, no i smislenog i analitickog proživljavanja vlastitih ideja.

- Važno je reci i da Kuduz do danas nije bio dovoljno prisutan u Istri, cak bih mogao reci da je to bio minimalno, pa ova donacija podrazumijeva i edukativnu vrijednost jer posjetitelji ce imati prilike upoznati najveceg hrvatskog graficara, dodao je Lucic i zakljucio da je takav pristup radu cilj i obveza Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

- Ovo doživljavam kao jedan lijep dogadaj, porucio je Igor Kuduz te pojasnio da se nadovezuje na njegov pokušaj prevladavanja situacije nedavnog gubitka oca. Veli da je odluka o donaciji MSUI-ju bila potaknuta njegovim visokim mišljenjem o radu ove ustanove te da zbog toga nije dvojio oko partnerstva.

- Osim toga, Mladen i ja se poznajemo dugo i ovo je svojevrsna prirodna geneza stvari, zakljucio je Kuduz. Najavili su nadalje dolazak Marine Viculin i Želimira Košcevica, likovnog kriticara i bliskog prijatelja autora, na otvorenje izložbe.

Ostojic Cvajner ovom je prilikom još jednom podsjetila na težnje MSUI- ja za "sustavno predstavljanje blaga Istre te ukazivanje na cinjenicu da nam treba jedno fokusirano mjesto gdje ce se svi fundusi ovog podrucja na pravovaljan nacin održavati".

Pozvala je i na otvorenje izložbe Predraga Todorovica "Nakupine", koju ce Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre otvoriti u petak u 20 sati u Anexu Multimedijalnog centra Luka.


Podijeli: Facebook Twiter