Ante Gotovina skinut s crne liste SAD-a

Ante Gotovina više nije na crnoj listi SAD-a (M. Todorov/CROPIX)
Ante Gotovina više nije na crnoj listi SAD-a (M. Todorov/CROPIX)

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija je u dogovoru sa State Departmentom odlučio ukloniti generala Antu Gotovinu s popisa osoba kojima je zabranjeno raspolaganje s bilo kakvom imovinom na teritoriju SAD-a, priopćio je u srijedu navečer OFAC.

"Ured za kontrolu strane imovine ministarstva financija, u dogovoru sa State Departmentom, utvrdio je da okolnosti više ne opravdavaju uključivanje sljedećih osoba u aneks E.O. 13219 te da bi se ti pojedinci trebali ukloniti s popisa 'posebno označenih državljana'", stoji u priopćenju u kojem je navedeno ime Ante Gotovine.

Osim Gotovine, tom su odlukom s popisa maknuti i Naser Orić, zapovjednik obrane Srebrenice, te Mirko Šarović, donedavni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i visoki dužnosnik SDS-a.

Po spomenutoj odluci, generalu Gotovini se također ukida zabrana putovanja u SAD.

"Deblokiranje imovine i micanje triju pojedinaca navedenih u Bilješci s popisa posebno označenih državljana i blokiranih osoba (Popis SDN) stupa na snagu s datumom objave u saveznom registru", dodaje se u priopćenju.

OFAC osobama na tzv. listi "posebno označenih državljana" zamrzava imovinu u SAD-u, a američkim državljanima brani da s tim osobama trguju, surađuju, pomažu ili obavljaju bilo koju vrstu međunarodnih financijskih transakcija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter