Ansambl Responsorium otvara 8. BaRoMus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmo izdanje BaRoMusa, festivala barokne glazbe, bit ce svecano otvoreno u cetvrtak navecer nastupom ansambla Responsorium koji ce se predstaviti programom "Monteverdi i umjetnost emocija" u rovinjskoj crkvi svetog Franje u 21 sat.

Festival se održava osmu godinu zaredom pod vodstvom umjetnickog ravnatelja i idejnog zacetnika Domagoja Terzica i u organizaciji Europskog centra za kulturu iz Rovinja. Na programu je devet atraktivnih koncerata koji ce se održati u crkvi sv. Franje, a jedan u dvorani grofa Milewskog na otoku Sveta Katarina.

Nakon ansambla Responsorium slijedi koncert renomiranog Cantus ansambla, i to 26. lipnja. Ansambl nastupa predvoden dirigentom Berislavom Šipušem, a na programu su djela suvremenih hrvatskih skladatelja A. Klobucara, O. Jelaske i B. Šipuša.

Koncertni se program nastavlja nastupom Trija ArtiCoolAzione 28. lipnja i programom "Barokna kantata". Jedan od clanova ovog trija je i Diego Leveric iz Rovinja, koji je trenutno student zadnje godine studija muzikologije u Cremoni.

Poznata hrvatska pijanistica Katarina Krpan nastupa 30. lipnja i predstavit ce se programom "Invencija: jucer i danas". Ovaj zanimljivi koncert donosi promišljanje prošlosti i sadašnjosti, odnosno usporedbu invencija J. S. Bacha i suvremenih hrvatskih skladatelja K. Seletkovica, V. Nježica, M. Tarbuka, F. ?urovica i A. Knešaureka.

Nastup ansambla Acoustic Project i program Around Baroque održat ce se 3. srpnja, nakon cega, 5. srpnja, slijedi  nastup vokalnog ansambla Antiphonus pod umjetnickim vodstvom Tomislava Facinija, a na rovinjskom nastupu ce im se pridružiti lutnjist Edin Karamazov te orguljaš i cembalist Pavao Mašic. Osim skladbi starih majstora na ovom ce koncertu biti praizvedeno djelo rovinjskog suvremenog skladatelja Massima Brajkovica.

Ove godine u goste dolazi i poznati ansambl za staru glazbu Les Sacqueboutes Bombardeés koji ce nastupati 7. i 8. srpnja. Gosti iz francuskog Toulousea ce u Rovinju izvesti dva programa - "Un concert pour le Roy" posvecen glazbi na dvoru Luja XIII. i program naslovljen "Il ballo di Mantova", koji predstavlja svjetovnu i sakralna glazbu renesansne Firence.

Festival ce biti okoncan 11. srpnja uz poznatog jazz pijanista Matiju Dedica programom naslovljenim "Matija Dedic meets Bach II".

BaRoMus se održava zahvaljujuci potpori Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Rovinja, Turisticke zajednice Rovinja, Adris Grupe, Maistre i Eurotradea. Ovaj je festival clan europske mreže festivala stare glazbe REMA (European Early Music Network) sa sjedištem u Parizu.


Podijeli: Facebook Twiter