Ansambl Dramsam u Dvigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Alessandra Cossi, Fabio Accurso, Gianpaolo Capuzzo i Giuseppe Paolo Cecere clanovi su talijanskog ansambla Dramsam koji su se u predivnom ambijentu srednjovjekovnog grada Dvigrada, tocnije bazilici svete Sofije predstavili publici u sklopu Dvigrad festivala.

Program ansambla pod nazivom "Flores Aquileiae" ukljucivao je izvedbu desetak skladbi stvaranih za vrijeme Akvilejskog patrijarhata, a izmedu ostalog "O Lilium Convalium", " Ave Gloriosa Mater Salvatoris", "Sumberus Jacet Pharo", "Sonnet Vox Ecclesie" iz kodeksa talijanskog grada Cividale del Friuli, kao i "Ave Maria Vergene Coronata" iz 1495. godine koju je napisao Pietro Haedus.

Bazilika svete Sofije se iznova pokazala kao savršena kulisa za izvedbu srednjovjekovne, odnosno rane glazbe koju Dvigrad festival sedmu godinu za redom predstavlja.

Jedan od pokrovitelja festivala je i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu koji je prekjucerašnjim koncertom predstavio dio talijanske scene izvodaca rane glazbe. Anambl Dramsam osnovan je 1983. godine te proucava srednjovjekovno glazbeno nasljede a nastupa diljem Italije, kao i ostatku Europe. Prisutnima se obratila i direktorica instituta Virgilia Piombo, naglasivši kako ova institucija prati i suraduje s Dvigrad festival od samog pocetka.

Sljedeci koncert koji ce se takoder održati u Dvigradu predstavit ce španjolsku renesansnu glazbu i poeziju i to 1. srpnja kada nastupaju Ivana Lazar, Igor Paro i Zoran Kelava. (M. Me.)


Podijeli: Facebook Twiter