Ansambl Antiphonus otvorio festival

Ansambl Antiphonus nastupio je pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija
Ansambl Antiphonus nastupio je pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija

Proteklog je vikenda u Bujama započelo 19. izdanje međunarodnog orguljskog festivala ''Organum Histriae'', koje traje do 22. srpnja.

''T'amo mia vita''

Već tradicionalno ova manifestacija otvara vrata različitih crkvenih prostora koji skrivaju najvrjednije primjerke orgulja na ovim prostorima. Tako je svečano otvaranje upriličeno u župnoj crkvi Sv. Servula, a publika je tom prilikom mogla uživati u zvukovima orgulja graditelja Gaetana Callida. Nastupio je ansambl ''Antiphonus'', pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, koji se našao i u ulozi orguljaša i pjevača, a u sastavu Monika Cerovčec, Ana Jembrek, Martina Borsa, Ivana Bingula, Siniše Galović i Srđana Berdović. Izveli su program pod nazivom ''T'amo mia vita''.

Tom se prilikom bujska Župna crkva napunila gotovo do zadnjeg mjesta. ''Antiphonus'' svojim profinjenim izvedbama remek djela hrvatske i europske renesanse, baroka i suvremenih djela, posljednjih godina oduševljava domaću, ali i stranu publiku, u što su se uvjerili i posjetitelji u Bujama.

Na koncertu je ansambl izvodio djela renesansnih i baroknih majstora među kojima su okosnicu programa činile skladbe jednog od najvećih skladatelja baroka, Claudia Monteverdija. Na repertoaru su se našla i djela Filippa de Lurana, Johna Dowlanda, Gillesa Binchoisa, Tomasa Cecchinija i Henrya Purcella.

Nastavak u Puli i Svetom Lovreču

U subotu, 16. srpnja, festival se nastavlja u Puli, na orguljama gradske Katedrale, s početkom u 21 sat. Tom će prilikom svirati nagrađivani Edmund Andler Borić, Zadranin koji svoju bogatu orguljašku karijeru po završetku Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Ljerke Očić i prof. Marija Penzara, gradi u Hrvatskoj i inozemstvu. Pridružit će mu se i jedan od najistaknutijih hrvatskih klarinetista, Bruno Philipp, koji se po završetku Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Milka Pravdića, između ostalog, usavršavao i na Konzervatoriju u Parizu. Program pod nazivom ''The sound is in the air''  donosi široku lepezu djela, od Johanna Sebastiana Bacha, do Ennia Morriconea, a spojit će orgulje i klarinet u skladnu zvučnu cjelinu.

"Organum Histriae'' ove će se godine zaključiti u petak, 22. srpnja, koncertom u Svetom Lovreču, u Župnoj crkvi sv. Martina u 21 sat. Svirati će se na jednom od najvrjednijih primjeraka orgulja u Hrvatskoj uopće. Recital će održati talijanski orguljaš Roberto Antonello, docent na Konzervatoriju u Vicenzi, profesor na Sveučilištu Napieru u Edinburghu i GoArt u Gothenburgu. Prirediti će kontemplativni koncert pod nazivom ''Organ solo'' ispunjen djelima Benedetta Marcela, Georga Böhma, Johanna Sebastiana Bacha, Baldassare Galuppija i Niccoloa Morettija. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter