Ansambl Antiphonus otvara Organum Histriae

Antiphonus - okosnicu programa u Bujama činit će skladbe ponajvećeg skladatelja baroka Claudija Monteverdija
Antiphonus - okosnicu programa u Bujama činit će skladbe ponajvećeg skladatelja baroka Claudija Monteverdija

Otvarajući i ove godine vrata različitih istarskih crkvenih prostora koja skrivaju najvrjednije primjerke orgulja na ovim prostorima, od nedjelje 10. srpnja do 22. srpnja održat će se 19. izdanje Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae. Festival će ovog puta omogućiti publici uživanje u zvucima vrijednih orgulja graditelja Gaetana Callida u Bujama, Wolfganga Eisenbartha u Puli i Petra Nakića u Svetom Lovreču.

Festival će u nedjelju u 21 sat u župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama otvoriti ansambl Antiphonus. Pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija koji će se naći i u ulozi orguljaša i pjevača (bas), ansambl u sastavu Monika Cerovčec i Ana Jembrek (soprani), Martina Borse (alt), Ivan Bingula i Siniša Galović (tenori) te Srđan Berdović (arhilutnja) izvest će program pod nazivom "T'amo mia vita".

Repertoar njihovog bujskog koncerta ispunit će djela renesansnih i baroknih majstora, među kojima okosnicu programa čine skladbe jednog od najvećih skladatelja baroka, Claudija Monteverdija. Na repertoaru će se naći i djela njegovih prethodnika, renesansnih majstora Filippa de Lurana, Johna Dowlanda i Gillesa Binchoisa, njegovog suvremenika Tomasa Cecchinija koji je stvarao na našoj obali, kao i sljedbenika Henryja Purcella.

Festival će se potom nastaviti u Puli u subotu, 16. srpnja u 21 sat u pulskoj katedrali, na čijim će orguljama svirati nagrađivani orguljaš Edmund Andler Borić, Zadranin koji svoju bogatu orguljsku karijeru po završetku Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Ljerke Očić i prof. Marija Penzara, gradi u Hrvatskoj i diljem svijeta. Pridružit će mu se Bruno Philipp, jedan od najistaknutijih hrvatskih klarinetista. On se po završetku Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Milka Pravdića, između ostalog usavršavao i na Konzervatoriju u Parizu. Program pod nazivom "The sound is in the air" koji donosi široku lepezu djela - od Johanna Sebastiana Bacha do Ennija Moriconea - spojit će orgulje i klarinet u skladnu zvučnu cjelinu.

Ovogodišnji Organum Histriae zaključit će koncert u Svetom Lovreču u petak 22. srpnja. U Župnoj crkvi sv. Martina na koncertu u 21 sat na jednom od najvrjednijih primjeraka orgulja u Hrvatskoj uopće, orguljski će recital održati talijanski orguljaš Roberto Antonello. Docent na Konzervatoriju u Vicenzi, profesor na Sveučilištu Napieru u Edinburghu i GoArt u Gothenburgu, priredit će kontemplativni koncert pod nazivom "Organ solo", ispunjen djelima Benedetta Marcela, Georga Böhma, Johanna Sebastiana Bacha, Baldassare Galuppija i Niccoloa Morettija. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter