Anonymous uzvratio udarom na CBS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon mjeseci relativne neaktivnosti, Anonymous je potaknut nasilnim gašenjem Megauploada ponovno snažno aktivan. Najnovijim DDoS napadima protekli je vikend bila metom medijska kuca CBS, kao i americka filmska udruga. Iz nekog razloga na tapetu je ponovno bila i francuska agencija za autorska prava, vjerojatno zbog pokušaja da prije nekoliko godina napravi slicne zakone kakvi se sada u Americi pokušavaju progurati.

Zanimljivo je u ovom slucaju da se koriste i virtualno nasilna preuzimanja racunala osoba koje ne žele same napadati stranice. Naime, na poznatom programu LOIC koji služi za DDoS napade napravljene su preinake kojima ga se instalira na racunalo i potom pokrece napad na stranice bez znanja vlasnika. Zbog ovakve strategije, prema izvještajima britanskog i americkog tiska, cak je i dio ljudi iz Anonymousa blago zabrinut.

S druge strane, valjda u strahu od americkog pravosuda koje je udarom na Megaupload pokazalo namjeru da se žestoko bori, poslovnu politiku promijenili su Filesonic i Fileserve. Radi se takoder o poznatim servisima za upload i download podataka, a prema novim pravilima downloadati se može samo ono što se i uploadalo. U nacelu, od sredstva razmjene datoteka postali su najobicniji servis za pohranu podataka. Rapidshare, jedan od najpoznatijih servisa razmjene na svijetu za sada ne namjerava mijenjati svoju politiku jer smatraju da je pravo zadovoljeno cinjenicom da odmah po dojavi o ilegalnom sadržaju isti skidaju sa svojih servera. Torrenti ce ipak ostati trn u oku admnistracijama, a radi se o sustavu na koji u Europi otpada gotovo 30 posto prometa razmjene podataka. Kako se radi o peer-to-peer servisu, koji je u svom nacelu zapravo razmjena direktno od jednog korisnika ka drugom, teško da ce se ikad taj dio moci razriješiti, koliko god postrožavali zakone. (Danko RADALJAC/NL)

Podmicivali zastupnike?
Bug Online koja prenosi i peticiju sa službenih stranica Bijele kuce koja optužuje da su oni koji su htjeli u americkom parlamentu progurati SOPA/PIPA zakone podmicivali zastupnike i prijetili im. Peticija koja je upucena predsjedniku Obami za zloupotrebu položaja direktno optužuje bivšeg senatora Chrisa Dodda, šefa americkog udruženja za igrane filmove (MPAA). Podsjecamo da je i americko izdanje Wikipedije prošlog tjedna na 24 sata prekinulo rad u znak protesta protiv najavljenog donošenja SOPA-e. (M. Ra.)

Osnivac Megauploada ostaje u pritvoru
Novozelandski sud donio je u ponedjeljak odluku o zadržavanju u pritvoru Kima Dotcoma, osnivaca internetske stranice za razmjenu video i audio materijala Megaupload, a on je odbacio optužbe o internetskom piratstvu i pranju novca i rekao je da vlasti pokušavaju stvoriti najcrnju sliku o njemu. Tužiteljica Anne Toohey je na rocištu za odredivanje jamcevine izjavila da bi Kim Dotcom, njemacki državljanin poznat i kao Kim Schmitz, mogao pobjeci jer se vjeruje da ima pristup novcu kao i zbog njegovih više identiteta i ranijeg bježanja. Osnivac Megauploada i još nekoliko menadžera optuženi su za širenje ilegalnog "skidanja" filmova, glazbe i ostalih sadržaja. SAD traži Dotcomovo izrucenje.


Podijeli: Facebook Twiter