Anonimnim pismima protiv ravnateljice Vile Marije

Vesna Sperath (N. LAZAREVIĆ)
Vesna Sperath (N. LAZAREVIĆ)

Vezano uz članak o imenovanju Vesne Sperath za v. d. ravnateljice Doma za odrasle Vila Maria, u redakciju nam je stiglo pismo u kojem se upozorava na nelogičnost u izboru ravnatelja i v. d. ravnatelja. Naime, kako se u njemu navodi, na sjednici Upravnog vijeća 5. studenog, na kojoj je pročitana odluka Ministarstva rada i socijalne skrbi Republike Hrvatske da se ne daje suglasnost za imenovanje novoizabrane ravnateljice, birao se vršitelj dužnosti ravnatelja te ustanove, a predsjednik Upravnog vijeća Vinko Knez predložio je Vesnu Sperath.
U pismu se nadalje ističe da je nakon ponavljanja natječaja, s tri glasa naprama dva, za ravnateljicu izabrana druga osoba, a ne dosadašnja ravnateljica Sperath, ali Ministarstvo na takvo imenovanje nije dalo suglasnost. Stoga je jedan član Upravnog vijeća dao ostavku smatrajući da to tijelo ne igra nikakvu ulogu, ako Ministarstvo odlučuje koga će se izabrati te je Ministarstvo imenovalo novog člana.
Dva dana nakon što je ravnateljici istekao ugovor održana je sjednica Upravnog vijeća s novim članom, a za v. d. ravnatelja izabrana je Sperath, navodi se u pismu uz napomenu da je, iako na bolovanju, Sperath, s dopuštenjem predsjednika Upravnog vijeća, prisustvovala sjednici na kojoj se glasalo za nju, što autor pisma smatra moralno i etično upitnim.
Za komentar cijeloga slučaja upitali smo i Vinka Kneza, predsjednika Upravnog vijeća. Kako nam je pojasnio, na sjednici 5. studenog pročitana je odluka o nepotvrđivanju imenovanja predložene kandidatkinje za ravnateljicu Doma.
- S obzirom na to da je trenutnoj ravnateljici istjecao mandat 10. studenog te da je bilo nemoguće u tom roku ponoviti natječaj, predložio sam imenovanje v. d. ravnatelja i dao prijedlog da to bude Sperath, veli Knez i pojašnjava da se o prethodno izabranoj kandidatkinji koja nije dobila suglasnost Ministarstva nije niti moglo glasati jer za v. d. ravnatelja ne može biti birana osoba izvan ustanove. Pojašnjava i da je telefonsko glasovanje, koje im se spočitava, u skladu s poslovnikom.
Na drugoj sjednici, dodao je, telefonski glas bio je za Vesnu Sperath te je time s 3 glasa za i 2 protiv imenovana za v. d. ravnatelja, dok je na prvom glasanju za v. d. ravnatelja bilo obrnuto - 3 glasa protiv Vesne Sperath, a 2 glasa za. Knez navodi i da po poslovniku predsjednik Upravnog vijeća može dozvoliti ili zatražiti nečiju nazočnost na sjednici te odbacuje tvrdnje da je nazočnost Sperath mogla utjecati na izbor jer je ona, kako navodi, bila nazočna na oba Vijeća, dakle i na onome kada nije bila izabrana.
No, naveo nam je i da ovo nije prvo anonimno pismo te mu je prvo od ukupno tri pisma stiglo još u svibnju, a i tada se ravnateljicu i ustanovu prozivalo za niz propusta. S obzirom na to da je pismo stiglo i na adresu Ministarstva, ono je u svoj, inače redoviti nadzor, stiglo nešto ranije.
- Nalaz inspekcije, kao niti naložene mjere nisu od Upravnog vijeća tražile sankcioniranje ravnateljice, nego ispravak manjih nepravilnosti, što je i učinjeno. Nalaz je u cjelini dobar, s obzirom na zahtjevnost populacije smještene u Domu. Sva dokumentacija, anonimno pismo, zapisnik inspekcije, rješenje Ministarstva, odgovor Upravnog vijeća na zahtjev o očitovanju objavljeni su na oglasnoj ploči, veli Knez te zaključuje da je od samog početka procesa izbora novog ravnatelja anonimkama započela kampanja protiv ravnateljice čiji rad i entuzijazam ne mogu pratiti ili ne žele. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter