Anonimna prijava još koci projekt uredenja rive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prezentacija javnosti odabranog rada na natjecaju za izradu idejnog urbanistickog rješenja uredenja pulske rive najavljena sredinom srpnja, i nakon mjesec dana još uvijek je u fazi mirovanja. Razlog je anonimna prijava Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva o nezakonitosti natjecaja u kojoj se navodi da predsjednik Ocjenjivackog suda radi u istoj ustanovi kao i jedan od pozvanih natjecatelja - nizozemska tvrtka De Architekten Cie. O toj žalbi ministarstvo odlucuje (ili ne) vec mjesec dana, a hoce li i kada donijeti svoj pravorijek još uvijek se ne zna.

Opasnost od "kolizije pogodovanja"

U prijavi se, naime, navodi da clan Komisije za odabir radi kao predavac projektiranja puno radno vrijeme na zagrebackom Arhitektonskom fakultetu, isto kao i natjecatelj koji je pozvan na natjecaj, a radi se o nizozemskom De Arhitektenu, takoder puno radno vrijeme. Ovim nacinom kada ocjenjivac koji odabire najpovoljniju ponudu radi u istoj firmi s ponudacem, navodi se u anonimnoj prijavi, direktno mu se pogoduje pa se u prijavi tražilo da se radovi navedenog arhitekta izuzmu iz odabira kako se ne bi dogodila kolizija pogodovanja.

Grad Pula odbacio je sve navode iz prijave, a kao argument priložio ocitovanje Arhitektonskog fakulteta kojeg je potpisao dekan prof. dr. Lenko Pleština i u kojem se navodi da na natjecaju nitko od pozvanih autora grupe De Architekten Cie d.o.o. (Branimir Medic i Pero Puljiz), kao ni clanovi autorskog tima (Suncana Rapaic i Srdan Giovanelli) nisu zaposlenici Arhitektonskog fakulteta Zagreb niti su to bili.

Smatralo se da ce ocitovanje dekana Arhitektonskog fakulteta biti zalog da se anonimna prijava odbaci i dade zeleno svjetlo odabiru prvonagradenih radova na natjecaju, medutim, i dalje je na snazi status quo. Je li rijec samo o "danima godišnjih odmora" u Ministarstvu ili se, pak, radi o komotnom sporom odgovoru (pozitivnom ili negativnom svejedno) Vladine administracije s obzirom na loše iskustvo prilikom odbijanja natjecaja za izgradnju stadiona "Aldo Drosina", bit ce uskoro jasnije.

Izgradnja kanalizacije ne utjece na uredenje rive

Trenutno i dalje javnost nema pojma kakav je prvoodabrani rad i cije je autorsko djelo te kako je zamišljeno da pulska riva izgleda u buducnosti. Javna prezentacija, dakle, ovisi o brzini odgovora resornog ministarstva.

Odabrano idejno rješenje natjecaja poslužit ce kao podloga izmjenama i dopunama urbanistickog plana uredenja tog podrucja. Ujedno ce oznaciti pocetak velikog projekta u kojem bi se grad vratio zaljevu. Medutim, prethodno se mora odraditi još jedan veliki projekt izgradnje obalnog kolektora duž rive. No i taj je projekt zapeo.

Naime Svjetska banka ponovit ce natjecaj, ovaj put ce biti raspisan medunarodni, a kao najizgledniji i najraniji rok spominje se rujan. Buduci dakle da taj projekt kasni, bit ce zgotovljen najranije do ljeta 2013. godine budu li se poštivali svi rokovi izgradnje. Stoga kašnjenje prezentacije idejnog rješenja uredenja rive trenutno i nema preveliko znacenje. Uostalom, ova dva projekta nisu u koliziji i na sasvim su dva razlicita nivoa pa izgradnja obalnog kolektora ne utjece na idejno uredenje rive i obrnuto u smislu koncepcije.

Kako saznajemo od poznavatelja prilika, izgradnja kanalizacije na rivi vec je operativni projekt, dok je idejno rješenje uredenja rive najviši nivo urbanistickog razmišljanja, koji ce, kada se bude po njemu izradivao izvedbeni projekt, uvrstiti postojece stanje na rivi, na kojoj ce do tada vec biti izgraden obalni kolektor kanalizacijskog sustava.

Bude li, kao što vjeruju u Gradu Puli, ocitovanje Ministarstva pozitivno i žalba odbijena, ugradnja idejnog rješenja u prostorne planove planira se realizirati do kraja ove godine.

Vrijedne nagrade najboljima


Uredenje rive trebalo bi se realizirati po etapama, a arhitekti su u svoje radove trebali ugraditi postojece prostorne potrebe i ogranicenja te tako predvidjeti željeznicki kolodvor, industrijski kolosijek za potrebe brodogradilišta, proširenje i sanaciju dijela rive, promet u mirovanju (parkiranje), kao i ugraditi u rad rješenje "Trg Nimfej", prethodno odabrano urbanisticko-arhitektonsko rješenje za podrucje koje spaja Arenu s rivom.

Na natjecaj su pozvana ugledna arhitektonska imena i timovi, a natjecali su se i svi arhitekti koji su svoje radove predali do kraja svibnja. Ukupno je u roku pristiglo 13 radova koji su, s obzirom na tajnost natjecaja, još uvijek nepoznati. Od pozvanih arhitekata bili su to: Boris Petronijevic (Urbis 72), Saša Randic i Idis Turato (Randic-Turato), Nikola Bašic (Zadar/Split), Hrvoje Njiric (Split), Pero Puljiz i Branimir Medic (De Architekten Cie Amsterdam) te Tatjana Grozdanic Begovic (Studio 3LHD, Zagreb).

Radove je ocjenjivao sedmeroclani ocjenjivacki sud i, prema neslužbenim informacijama, pobjednicki je rad dobio jednoglasnu podršku svih clanova. Konsenzus je bio gotovo postignut i kada su u pitanju bili drugi, odnosno treci nagradeni rad. Prvoodabranom rješenju pripast ce 125 tisuca kuna, drugoodabranom 75, a treceodabranom 50 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter