"Anno Domini" i Isusova patnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji 16. PUF - Medunarodni kazališni festival održavat ce se tradicionalno od 1. do 5. srpnja, a takoder tradicionalno otvorit ce ga predstava "Anno Domini". Ove je godine priprema te specijalne predstave zadaca izraelskog kazališta Orto-Da iz Tel Aviva, a režira je njihov umjetnicki direktor Yinon Tzafrir.

- Predstava nosi ime "Posljednja patnja", a referira se na Posljednju veceru i na Isusovu patnju. Za pripremu predstave imali smo 20 dana, što nije lako ako se uzme u obzir da se radi o medunarodnom projektu u koji je ukljuceno 20-ak ljudi. Predstava ce se održati na Danteovom trgu 1. srpnja u 22 sata, a osim glumaca, u nju ce biti ukljuceni i plesaci, kazao je Tzafrir.

Neverbalna predstava preispituje mit o Isusu u suvremenom kontekstu. Tzafrir pojašnjava da nije lako pripremiti predstavu religiozne tematike jer se u umjetniku uvijek pojavi strah da ne povrijedi necije religijske osjecaje.

- No, strah je zapravo dobar za posao. Uvijek je zanimljivije raditi na tematikama koje te ne ostavljaju indiferentnim. Mi kao kazalište volimo hod po rubu i provociranje razmišljanja. Naše predstave su pune pitanja i sumnji. Najgore je stanje kada se sve zna, tada se ratuje. Tu su onda novac, kompeticija i bolest.

- Covjek sadašnjice, koji zapravo nije loš, pati od nedostatka duševnog i okrenut je materijalnom, uvijek je u egu i u mozgu, u novcu i moci, i to je covjek kojeg ce Isus u našoj predstavi pronaci, kazao je Tzafrir.

Glumacku ekipu predstave sacinjavaju: Moris Rosenthal, Motty Sabag, Amit Baram, Noga Dangeli, Sabina Alicic, Irena Bockaj, Šandor Slacki, Šandor Slacki jr., Tanja Blaškovic, Helena Pitoski, Mirjana Ban, Ana Sušek, Diana Burolo, Ariana Prpic, Tea Rosin, Maja Percic, Rea Kosovic i Tea Brenko.

Scenografiju potpisuje Tova Berman, a kostimografiju Kristina Nefat. Za dizajn rasvjete je zadužen Marko Bolkovic, dok produkciju potpisuje Branko Sušac.


Podijeli: Facebook Twiter