Anno Domini 2010. na izraelskom festivalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anno Domini 2010., kojim je otvoren ovogodišnji pulski PUF - Medunarodni kazališni festival, gostovao je na izraelskom Acco Fringe Theatre Festivalu od 19. do 29. rujna.

To je svojevrsni povratak kuci te predstave koja je nastala kao koprodukcija pulskog kazališta Dr. Inat i izraelskog teatra Orto-Da. Predstava je stvarana u Puli u kratkom roku od 18 dana, a u Izraelu je igrana cak šest puta.

"Glumci Šandor Slacki, Šandor Slacki jr., Sabina Anicic i Irena Bockaj te još cetiri izraelska glumca vježbali su po 12 sati dnevno da bi predstavu adaptirali za novu scenu. Šef tehnike Marko Bolkovic i ja u ulozi u producenta stigli smo u Acco šest dana prije prve izvedbe, a predstavu je ponovo režirao Yinon Tzafrir.

Anno Domini je igrao podno zidina grada i puno ga je publike pogledalo. U Izraelu šest posto stanovništva odlazi u kazalište, što je puno više od hrvatskih jedan posto, a nezavisne, dakle izvaninstitucionalne kazališne skupine, dobivaju redovnu financijsku pomoc od lokalnih i državnih vlasti", kazao je Branko Sušac, voditelj Inata.

Festival u Accu postoji vec 25 godina, a radi se o manifestaciji koja je okupila 40 kazališnih trupa (uglavnom iz Izraela), sve redom nezavisnih kazališta. Sušac je dodao da je bilo nemoguce i preskupo okupiti u Accu istu ekipu koja je stvarala Anno Domini u Puli, pa je zato broj glumaca smanjen.

Stvaranje predstave, pulsku premijeru te pripreme i izvedbe u Izraelu snimala je skupina nezavisnih novinara koji spremaju svojevrsni dokumentarac koji ce ponuditi tamošnjim televizijskim kucama.

Ovogodišnji Anno Domini zove se "Posljednja patnja", a radi se o neverbalnoj predstavi koja preispituje mit o Isusu u suvremenom kontekstu. Potka predstave je Isusov povratak u cilju ponovnog ispunjenja njegove misije - oslobodenja ljudskog roda od okova patnje i boli.

Performans u svojim najboljim dijelovima propitkuje pojmove ekonomske okrutnosti i njenih svetih simbola (od McDonald'sa do Oscara), a naglasak stavlja na krhku granicu izmedu sudbine i slobodne volje pojedinca te na ulogu spasitelja u vodstvu, ali i u službi razotkrivanja istine.


Podijeli: Facebook Twiter