Annanov nasljednik Alžirac Brahimi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Alžirski diplomat Lakhdar Brahimi mogući je nasljednik Kofija Annana na mjestu međunarodnog mirovnog posrednika u Siriji, naveli su četvrtak diplomati.

Međunarodni posrednik za Siriju Annan podnio je ostavku 2. kolovoza jer njegov mirovni plan nije proveden. Objavljujući svoju odluku kazao je kako je njegova misija postala neizvediva zbog rastućeg nasilja u Siriji ali i "neprekidnog međusobnog optuživanja" unutar Vijeća sigurnosti UN-a koje je onemogućilo postizanje bilo kakvog konsenzusa o političkom rješenju.

Prema riječima neimenovanih diplomata Brahimijeva nominacija bi trebala biti objavljena početkom sljedećeg tjedna.

Navodno se radi o izboru glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona. Annan, imenovan u veljači, službeno odlazi s dužnosti krajem kolovoza.

Brahimi (78) je bio specijalni izaslanik UN-a na više teških zadataka i posrednik u nekoliko sukoba.

Bivši alžirski ministar vanjskih poslova od 1991. do 1993., on je bio predstavnik UN-a u Afganistanu od 1997. do 1999 i zatim od 2001. do 2004. nakon odlaska talibana, kao i u Iraku nakon invazije 2003.

U mirovinu je otišao krajem 2005., ali je 2006. pristao voditi skupinu neovisnih stručnjaka za savjetovanje o sigurnosti osoblja UN-a u svijetu.

Lakhdar Brahimi je član skupine Elders, koja pokušava riješiti sukobe u svijetu, u kojoj se nalaze i bivši američki predsjednik Jimmy Carter, nadbiskup Desmond Tutu i bivši finski predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari.

Brahimi preuzima funkciju u trenutku dok bijesni sukob u Alepu i kada UN mora donijeti odluku o svojoj promatračkoj misiji u Siriji. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter