Annan pozvao Damask da prekine krvoprolice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan u nedjelju je izjavio da "neprihvatljivom" eskalacijom nasilja Sirija krši jamstva koja mu je dala te pozvao Damask da održi obecanje i prekine krvoprolice.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige pozvao je i sirijsku vojsku i oporbene borce da do 12. travnja u 6 ujutro po lokalnome vremenu, odnosno 5 ujutro po srednjoeuropskome, prekinu svako nasilje, što bi bilo u skladu s njegovim mirovnim planom od šest tocaka prihvacenim 27. ožujka.

"Šokirali su me nedavni izvještaji o jacanju nasilja u nekoliko sirijskih gradova i sela, zbog cega je sve više žrtava, izbjeglica i prognanih, što sve krši jamstva koja sam ja dobio", kaže se u priopcenju iz Annanova ženevskog ureda.

Sirijske snage odane predjsedniku Baširu al-Asadu granatirale su u nedjelju pokrajinu Idlib uz granicu s Turskom i ubile i ranile desetke ljudi, objavili su oporbeni aktivisti. Obje strane onu drugu optužuju da jaca napade uoci zakazanog primirja.

Annanov mirovni plan predvida da Asad "pocne povlacenje vojske u naseljenim središtima i oko njih" do 10. travnja, a da primirje pocne 48 sati poslije. No to je malo vjerojatno, piše Reuters, jer jedni druge optužuju za intenziviranje napada.

"Što je bliži krajnji rok 10. travnja, moram sirijsku vladu podsjetiti na nužnost potpunoga ispunjenja obveza i naglasiti da je neprihvatljiva sadašnja eskalacija nasilja", napisao je Annan.

Sirija je u nedjelju zatražila "pisana jamstva" da ce se pobunjenici prestati boriti prije nego što se vojska povuce u skladu s mirovnim planom na koji je Asad pristao. To je izazvalo nove sumnje u izglede da do primirja dode u iducem tjednu.


Podijeli: Facebook Twiter