Annan odstupio s dužnosti zbog nejedinstva u VS-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Učinio sam sve što sam mogao", rekao je Annan na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

"Težina ljudske cijene sukoba i iznimne prijetnje svjetskom miru i sigurnosti zbog krize opravdali su pokušaje ostvarenja mirne tranzicije", rekao je. No "sve veća militarizacija na terenu i očit nedostatak jedinstva u Vijeću sigurnosti bitno su utjecali na okolnosti uspješnog obavljanja moje zadaće", rekao je bivši glavni tajnik UN-a.

Obrazlažući svoju odluku, Annan je izrazio žaljenje što "nije dobio svu potporu koju je trebao" i spomenuo je "podjele u međunarodnoj zajednici", napose u UN-ovu Vijeću sigurnosti. "Sve je to otežavalo moju zadaću", kazao je.

Tako je kritizirao činjenicu da Vijeće sigurnosti nije odmah poduprlo zaključke sastanka održanog u Ženevi 30. lipnja, na kojemu su se zemlje iz akcijske skupine za Siriju načelno dogovorile o procesu političke tranzicije koji će provesti Sirijci.

A "politička tranzicija znači da Asad mora otići prije ili kasnije", istaknuo je.

Nekoliko minuta prije Annanove tiskovne konferencije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izvijestio je u priopćenju o "ostavci" posebnog izaslanika.

Annan je obavijestio UN i Arapsku ligu da "ne želi produljiti mandat nakon njegova isteka 31. kolovoza 2012.", navodi se u tekstu.

Annan je imenovan 23. veljače, ali je njegov mirovni plan u šest točaka za rješenje sirijskog sukoba ostao tek mrtvo slovo na papiru. Plan je predviđao prekid sukoba vlade i naoružane oporbe te političku tranziciju.

Ban je rekao da je "veoma zahvalan (Annanu) na njegovim hrabrim i odlučnim naporima" te da osjeća "iskreno žaljenje" zbog njegova odlaska.

Rekao je da je počeo konzultacije s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom al-Arabijem kako bi se "što prije imenovao njegov nasljednik".

Sirijske vlasti izrazile su žaljenje zbog odlaska Kofija Annana, a u priopćenju ministarstva vanjskih poslova optužuju "zemlje koje žele destabilizirati Siriju" da su potkopale Annanovu misiju.

Bijela kuća pak kaže da je Annanova ostavka među ostalim rezultat odbijanja sirijskog predsjednika al-Asada da prihvati mirovni plan UN-a te nevoljkosti Rusije i Kine da proglase Asada odgovornim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je žaljenje zbog Annanova odlaska, a situaciju u Siriji nazvao "tragedijom". Putin je nazvao Annana "briljantnim diplomatom i pristojnim čovjekom", zaključivši da je "zaista šteta" što odlazi.

Pariz kaže kako taj potez ilustrira dramatičnost "slijepe ulice" u kojoj se nalazi kriza, te poziva na odlazak Asada i političku tranziciju.


Podijeli: Facebook Twiter