Ankete: Obama ima par postotaka prednosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji dan 17-mjesečne kampanje u SAD-u, u kojoj je potrošeno između dvije i tri milijarde dolara, razmijenjeno niz napada i protunapada te objavljeno nebrojeno oglasa, predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney u ponedjeljak sudjeluju na 14 predizbornih skupova u osam saveznih država, ključnih za ishod izbora u utorak.

Obama je ponedjeljak započeo skupom u lokalnom koledžu u Aurori, u Coloradu, gdje je u srpnju 12 osoba ubijeno a 58 ih je ranjeno u napadu, govoreći o oporavku zajednice, te spominjući primjer savezne pomoći Istočnoj obali stradaloj u oluji Sandy.  

Nakon toga je kampanju nastavio  na skupu u Madisonu, Wisconsin, uz potporu rokera Brucea Springsteena. Zatim slijedi Columbus, Ohio, gdje će mu se uz Springsteena pridružiti i raper Jay-Z. U Chicagu će provesti izborni dan.      

Za Romneya je zadnji dan kampanje usmjeren na postizanje onoga što izgleda nije uspio učiniti u prva 522 dana, prevladati minimalno ali stalno vodstvo Obame u državama gdje će izbori biti odlučeni, ocjenjuju u izvješćima američki mediji.

Od nedjelje se čini da će ta Romneyeva zadaća biti nešto teža. Nekoliko nacionalnih anketa je pokazalo da je Obama dobio zamah u utrci od prošloga vikenda. Anketa Washington Post-ABC News pokazala je da Obama vodi pred Romneyem s 49 posto prema 48 posto glasova, nakon što su dugo bili potpuno izjednačeni a Romney je vodio s tri posto krajem listopada.

Druga anketa, koju je objavio Pew Research Center, pokazuje da Obama vodi s tri postotna boda prednosti među vjerojatnim biračima, s 48 posto prema 45 posto. Prije tjedan dana, ta je anketa pokazala potpunu izjednačenost dvojice kandidata.

Uračunavajući glasove neodlučnih birača, Pew Research Center je predvidio da će konačni rezultat nacionalnog glasovanja iznositi 50 prema 47 posto glasova za Obamu. Pew anketa je potvrdila da je uragan Sandy dao poticaj Obami: više od dvije trećine vjerojatnih birača (69 posto) odobrava predsjednikovo postupanje tijekom oluje. U međuvremenu je anketa koju je u nedjelju navečer objavio CNN pokazala da oba kandidata imaju po 49 posto glasova.

Izvan anketa, podaci o ranom glasovanju pokazuju da demokrati vode u nekoliko ključnih država, iako ne tako uvjerljivo kao na izborima koje je Obama osvojio prije četiri godine.

Ipak, Romney i njegovi suradnici su rekli da su sigurni u pobjedu. Republikanci su tu uvjerenost pokazali posjetom Pennsylvaniji, državi koja je već dugo u demokratskom taboru i nije glasala za republikanskog predsjedničkog kandidata dulje od dva desetljeća.

Za Romneya su tijekom vikenda najbolje vijesti došle iz New Hampshirea, gdje je anketa WMUR/Granit State u subotu pokazala da su kandidati izjednačeni. Ista je anketa Obami davala devet postotaka prednosti u listopadu.

Za mnoge američke birače, izbori su već završeni. U anketi ABC/Washington Posta, 27 posto vjerojatnih birača je reklo da su već glasovali. U nekim državama-bojištima, ti su brojevi čak i veći: u Nevadi je već glasovalo 72 posto birača u odnosu na ukupan broj glasova 2008. U Coloradu je ta brojka 68 posto.

Za sada je nemoguće znati koga su ti birači izabrali. No, neke su države objavile rane rezultate po strankama.

U Iowi, demokrati drže 11-bodova prednosti u ranom glasovanju, dok su 2008. vodili s 18 postotaka. U Floridi su demokrati vodili s  devet bodova, prije četiri godine, ali ove godine samo tri boda. U Coloradu, gdje su demokrati imali dva postotna boda prednosti 2008., trenutno zaostaju dva boda.

U Ohiu ne postoji tradicionalna stranačka registracija birača. No, ispitivanja po izlasku s birališta su pokazala da Obama ima  dvoznamenkasto vodstvo, ta da je četvrtina vjerojatnih birača u toj državi već glasovala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter