Ankete: Amerikanci žele pojačati kontrolu oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postotak Amerikanaca koji žele postrožiti zakone o držanju oružja porastao je nakon najnovijeg masakra u Connecticutu u kojem je ubijeno 20 djece, pokazuju rezultati ankete Reutersa i Ipsosa.

Ranije planirano istraživanje je provedeno na uzorku od 1.395 ispitanika od 11. do 13. prosinca, a nakon što se dogodio masakr ponovljeno je na 1.198 osoba od 14. do 17. prosinca.

U mahnitom pohodu ubojica Adam Lanza u osnovnoj školi u Newtownu u saveznoj državi Connecticutu u petak je ubio dvadesetero djece i sedam odraslih, a potom i sebe.

Postotak ispitanika koji su tražili zakone koji bi obvezali prodavače na provjeru osoba prije nego što im prodaju vatreno oružje, porastao je za sedam postotnih bodova, od 77 posto u ispitivanju prije masakra na 84 poslije ubojstava u školi. 

Porastao je i broj onih koji podupiru zakone koji ograničavaju prodaju automatskog oružja za šest postotnih bodova - s 54 na 60 posto poslije masakra. 

Američki zakonodavci od 1994. godine nisu usvojili važniji novi savezni zakon o oružju, a zabrana prodaje nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter