Anketa o diskriminaciji osoba s invaliditetom

Okrugli stol u prostoru Društva distrofičara Istre (B. PETROVIĆ)
Okrugli stol u prostoru Društva distrofičara Istre (B. PETROVIĆ)

U novim prostorijama Društva distrofičara Istre održan je zajednički radni sastanak predstavnika Istarske županije, Grada Pule, Hrvatskog pravnog centra, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak i njezine zamjenice Mire Pekeč Knežević te predstavnika Društva.

Tema sastanka bila je predstavljanje aktivnosti Projekta "Koristi svoja prava! Ostvarimo jednake mogućnosti i suzbijmo diskriminaciju na lokalnoj razini", čiji je osnovni cilj jačanje suradnje između organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom osoba s invaliditetom i tijela lokalne i regionalne samouprave, kao i tijela državne uprave u području suzbijanja diskriminacije i izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Projekt se provodi u tri županije; Vukovarsko- srijemskoj, Varaždinskoj i Istarskoj u kojima se trenutno provodi istraživanje o pojavnim oblicima diskriminacije kojima će se prepoznati ključni problemi osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici.

Rezultati istraživanja bit će podloga za kasnije strateško planiranje i poticanje dijaloga organizacija civilnog društva i predstavnika lokalnih vlasti oko dogovaranja prioriteta s ciljem ostvarivanja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Projekt, osim toga, sadrži radionice i seminare na temu suzbijanja diskriminacije osoba s invaliditetom za predstavnike civilnog društva, ali i predstavnike medija i tijela javne vlasti, kao i radionicu strateškog planiranja s ciljem izrade i provedbe lokalnih strategija, a sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.

Trenutno u Istri radi sedam anketara koji provode detaljnu anketu na temu diskriminacije osoba s invaliditetom na području županije. Rezultati 400 anketiranih osoba s invaliditetom bit će predstavljeni na trodnevnom seminaru koji će se održati u Zagrebu od 22. do 24. rujna ove godine, a na kojem će sudjelovati i predstavnici sedam Udruga osoba s invaliditetom s područja Istre.

Dodajmo da je od 1. lipnja u sklopu Projekta započelo s radom besplatno telefonsko Pravno savjetovalište Hrvatskog pravnog centra za osobe s invaliditetom. Njegov broj je 01/4854 934 i radi svakog ponedjeljka od 15 do 17, a pitanja se mogu poslati i na e-mail adresu [email protected]. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter