Ankara: Novi sukobi policije i prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ankari su u nedjelju nastavljeni sukobi policajaca i prosvjednika, dan nakon oštre intervencije turskih snaga reda protiv prosvjednika koji su obilježavali prvu obljetnicu protuvladinih skupova održanih u lipnju 2013.

Policija je drugi dan za redom ispaljivala suzavac i koristila vodene topove kako bi rastjerala oko 500 okupljenih na trgu Kizilay, u središtu glavnog grada, mjesta gdje je prošle godine jedan 26-godišnji prosvjednik ubijen iz vatrenog oružja, javlja AFP.

Ethem Sarisuluk je izgubio život u nasilju prije godinu dana kada je 3,5 milijuna Turaka, prema službenim podacima, prosvjedovalo na ulicama tri tjedna protiv šefa islamsko-konzervativne vlade Recepa Tayyipa Erdogana. U tim prosvjedima, grubo suzbijanim u cijeloj Turskoj, poginulo je osam osoba i više od 8.000 je ranjeno.

Vijeće Europe je u nedjelju izrazilo žaljenje zbog poteza policije u subotu protiv tisuća prosvjednika. Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muiznieks je osudio tursku policiju radi pretjerane uporabe sile protiv prosvjednika i novinara.

Sporadični sukobi trajali su cijelu noć u raznim dijelovima dvaju najvećih gradova Turske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter