Aniti Loncar Papeš 11 mjeseci zatvora, Bojanu Dimicu 6

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki Županijski sud potvrdio je danas nagodbe dvoje optuženih u slucaju "Fimi media" Anite Loncar Papeš i Bojana Dimica s USKOK-om.

Na pripremnom rocištu sutkinja Ivana Calic potvrdila je nagodbe kojima je Anitom Loncar Papeš u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlacila novac za HDZ i bivšeg predsjednika te stranke Ivu Sanadera. Ona se nagodila na bezuvjetnu 11-mjesecnu zatvorsku kaznu uz koju ce državi morati vratiti i dva milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama USKOK-a, "zaradila" u aferi.

Bojan Dimic, vlasnik tvrtke Onida preko koje se takoder "izvlacio" novac, nagodio se na šestomjesecnu zatvorsku kaznu i povrat 1,8 milijuna kuna državi.

Sutkinja je donijela presudu sukladnu tim nagodbama.

Na upit hoce li njegova branjenica Anita Loncar Papeš biti svjedok na sudenju, odvjetnik Mitko Naumovski rekao je kako smatra da njezino svjedocenje nije potrebno, ali da ce se ona odazvati ako netko to predloži.

USKOK-ova tužiteljica Željka Mostecak kazala je da su potvrdene i nagodbe s optuženim tvrtkama Anite Papeš Loncar "Ani Lon" koja ce morati platiti 15.000 kuna te Dimicevom tvrtkom koja se prema nagodbi "gasi". Preko te dvije tvrtke i tvrtke "Fimi media" po kojoj je afera dobila ime "izvuceno" je, prema optužnici, više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

USKOK-ova tužiteljica nije željela komentirati hoce li biti još nagodbi u slucaju "Fimi media" niti otkriti dokazne prijedloge USKOK-a. "Dopustite da te prijedloge prvo iznesemo sudu", kazala je.

Pripremno rocište se nastavlja sutra kada bi se na sudu trebali pojaviti ostali optuženi u najvecoj hrvatskoj korupcijskoj aferi - Sanader, bivši dužnosnici te stranke - riznicar Mladen Barišic, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Macek, blagajnica Branka Pavoševic, vlasnica marketinške tvrtke "Fimi media" Nevenka Jurak te Damir Sesvecan, predstavnik HDZ-a, prve politicke stranke optužene za korupciju.

Odvjetnici bivšeg premijera, koji se prema optužnici osobno okoristio s 15 milijuna kuna, najavili su da obrana planira predložiti 50-ak svjedoka, što je bitno manje u odnosu na tužiteljstvo. Nisu željeli otkriti hoce li kao svjedokinja biti predložena i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. 


Podijeli: Facebook Twiter