Aniti Barbo špaleta za najdužu šparugu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravi banket sa specijalitetima od šparuga lokalnih domacica i profesionalnih kuhara jedan je od vrhunaca bogatog programa kaštelanske Šparogade, od koje je pocela lijepa prica o promociji tog divljeg izdanka kao nezaobilaznog dijela turisticke ponude na Bujštini.

U 14. izdanju ove popularne manifestacije u subotu je svoje kulinarske kreacije izložilo dvadesetak domacica i (van konkurencije) profesionalci iz konoba i restorana Maslinova grana, Villa Rossetta, Porto Salvore, Malo selo, David, Gurman Grill i Sergio.

Posjetitelji su nakratko uživali u izgledu slasnih jela i pogodenim dekoracijama, a vec su u iducih tridesetak minuta ostali samo prazni tanjuri!

Dvije prve nagrade osvojile su Otilia Radatovic, za roladu sa sladoledom u kojoj su se šparuge odlicno stopile sa slatkim vrhnjem i mascarponeom, te Tea Marušic Cindric za krem juhu i fritaju. Druga su mjesta pripala Smiljani Gasparini i Milanki Maric, a treca ?urdici Rostohar i Mariji Brcic.



Clanovi strucnog povjerenstva, izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije i šef kuhinje Sol Stella Marisa Marinko Jurešic te šef kuhinje hotela Sipar Ivica Brcic, na celu s uciteljem kuharstva iz Gospodarske škole Buje Brankom Krizmanicem, vrlo su teško donijeli odluku i zakljucili da su natjecateljice sve bolje i maštovitije.

S njima se složila i publika koja je ice popratila pobjednickim vinima s nedavno uspješno obnovljene fešte Pasquetta d'una volta u Kaldaniji.

Najdužu šparugu od cak 3,7 metara pronašla je Anita Barbo iz Fratrije i za nju dobila špaletu. Višegodišnji dobitnik Feruco Vok ove je godine izgubio za samo dva centimetra, ali je njegov mac proglašen najljepšim, ispred onih Roberta Pribca i Larise ?urdevic.

Sportska su natjecanja nastavljena 10. medunarodnim bocarskim turnirom, predstavili su se bikeri iz umaškog moto kluba Staaari rokeri, najmladi su uživali na 2. djecjoj šparogadi - biciklijadi i kreativnim radionicama, dok je vecernja zabava protekla u ritmu glazbe Alfa Time Banda.

Šparogadu su organizirali Mjesni odbor Kaštel, KUŠD Lipa i kaštelanska Zajednica Talijana, uz potporu Grada Buja, bujske Turisticke zajednice, Istarske županije i županijskog TZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter