Anita Amirrezvani gostovala u Poreču

Irena Grubica i Anita Amirrezvani na književnoj večeri kod Ville Polesini
Irena Grubica i Anita Amirrezvani na književnoj večeri kod Ville Polesini

"Godinama sam slušala o ljepoti Hrvatske, ali nikada nisam imala prilike doći u tu zemlju. Onda se jednog dana iznenada u mom inboxu pojavio mail koji me pozivao da dođem baš u Hrvatsku", rekla je Anita Amirrezvani, poznata američka književnica iranskog podrijetla, sveučilišna profesorica, novinaraka i autorica hit romana "Krv cvijeća" prevedenog na 25 svjetskih jezika.

A poziv je spisateljici uputila Irides Zović, ravnateljica porečke Gradske knjižnice u kojoj je Amirrezvani proglašena jednom od najčitanijih stranih autorica. I tako je jučer održana književna večer na ljetnoj pozornici pokraj Ville Polesini, gdje je gošća, uz moderatorsku palicu Irene Grubica, posjetiteljima podarila ugodno i zanimljivo druženje.

Anita Amirrezvani je govorila o raznim temama, od iranske povijesti i današnjice do tradicije, iransko-američkih odnosa, stereotipa o Iranu, kao i položaju žene u Iranu u 16. i 17. stoljeću u vrijeme kada se odvija radnja njezinih romana, i izvorima inspiracije za njih.

Susret je ujedno bio prilika za prvu hrvatsku promociju njene nove knjige "Jednaka suncu", objavljene ovog mjeseca u izdanju Profila.

Roman tematizira ulogu žene u muslimanskom svijetu, drevnoj Perziji, kroz priču princeze Pari koja uz pomoć eunuha pokušava uspostaviti kontrolu nad državom nakon smrti njezina oca šaha. I dok je u prvoj knjizi obradila priču žene sa sela koja se probija kroz život učeći vještinu izrade tepiha, u drugoj donosi priču o ženi iz visokih društvenih slojeva.

- Ono što povezuje ove dvije priče jest to što se protagonistice nalaze u teškom i zahtjevnom životnom trenutku u kojem same moraju donositi odluke važne za sebe i boriti se za položaj u društvu, kaže Amirrezvani.

Na susretu je bilo govora i o etničkoj književnosti, odnosima američke i iranske književnosti, ali i kreativnom pisanju koje Amirrezvani predaje studentima koledža u San Franciscu. Postoji li uopće recept za uspješan roman, pitala je Grubica.

- Voljela bih da imam recept, ali ne postoji. Imate autora koji slažu riječi koje vam se jako svide, ali onda napišu drugi roman u kojem u tome ne uspiju; to je uvijek rizik. Ali upravo to je ono što mene privlači u pisanju, zaključila je Amirrezvani, koja trenutno boravi u pazinskoj Kući za pisce, gdje će se još jednom predstaviti 20. kolovoza. (napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter