Animirani film "Manivald" Chintis Lundgren nominiran za Europsku nagradu animacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Estonsko-kanadsko-hrvatska koprodukcija, film "Manivald" Chintis Lundgren, Estonke s pulskom adresom, nominiran je za Europsku nagradu animacije u kategoriji najboljeg dizajna likova i pozadina, a hoće li je i dobiti znat će se 8. prosinca na svečanoj dodjeli u francuskom Lilleu.

"Manivald", kojemu je hrvatski koproducent Jadranska animacija, nominiran je za nagradu Emile u toj kategoriji s još dva animirana filma - francuski "Periferija" Davida Coquard-Dassaulta i "Dječji san" Christophea Gérarda.

Hrvatski koproducent, Puljanin Draško Ivezić izjavio je kako bi osvajanje te nove filmske nagrade puno značilo za Hrvatsku i Estoniju, s obzirom da Europom na tom području dominiraju francuski filmovi.

"Oba projekta s kojima 'Manivald' dijeli nominaciju primjer su fantastičnog dizajna i oba dolaze iz Francuske tako da je velika čast biti u tom društvu", ustvrdio je Ivezić, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar, koji je dao potporu filmu.

Film estonske redateljice s pulskom adresom donosi priču o neiskusnom liscu iz naslova koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke.

Iznenadni kvar perilice za rublje, baš na njegov 33. rođendan, dovodi im u živote neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa, no taj susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli.

Dosad je film prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

Nagrada Emile, koja se ove godine dodjeljuje prvi puta, paneuropska je inicijativa 40 europskih zemalja koja okuplja profesionalne animatore unutar Europe te slavi raznolikost i izvrsnost europske animacije.

Pobjednici se u pojedinim kategorijama biraju online glasovanjem koje je za sve članove European Animation Awards (EAA) Akademije otvoreno od 7. do 30. studenog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter