Angelina Jolie iz Srebrenice otišla u suzama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague i holivudska filmska zvijezda Angelina Jolie u petak su posjetili Srebrenicu kako bi odali počast bošnjačkim žrtvama genocida što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba, a prema riječima Munire Subašić, predsjednice udruge "Majke Srebrenice", poznata je glumica taj grad napustila u suzama i duboko potresena pričama koje je čula od članova obitelji ubijenih.

Hague i Jolie su u Srebrenicu doputovali iz Sarajeva gdje su ranije tijekom dana sudjelovali na konferenciji posvećenoj sprječavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Šef britanske diplomacije i holivudska glumica u Srebrenici su obišli spomen-kompleks u Potočarima gdje su pokopani posmrtni ostaci Bošnjaka čija su tijela do sada ekshumirana iz masovnih grobnica. Tamo su se iza zatvorenih vrata sastali s članovima udruga koje okupljaju obitelji ubijenih Srebreničana te položili vijence na spomen-obilježje žrtvama genocida.

"Angelina Jolie je slušala naše priče, gledala je svaku majku, bila je u grču i nije mogla progovoriti niti jednu riječ, jer su je oblile suze, a svakoj majci je prišla i zagrlila je pokazavši tako da se s nama solidarizira", kazala je Hini Subašić.

Dodala je kako su ministru Hagueu također govorili o svojim problemima, a najtežim smatraju to što su ratni zločinci i dalje na slobodi, dok se čak i osuđene pušta na slobodu zbog proceduralnih pogrešaka.

Subašić ističe kako su Srebreničanke ogorčene sudstvom u BiH jer drže da je kažnjavanje počinitelja ratnih zločina nedopustivo sporo.

Kako je kazala Subašić, ministar Hague je istaknuo da Velika Britanija ostaje zainteresirana za stanje u BiH i da zna za sve probleme u njoj.

"Mi smo kazali da običan narod želi da se stvari mijenjanju, ali i da kočnica nisu samo naši političari koji se ne mogu dogovoriti, nego je kočnica ono što je kreirala međunarodna zajednica, a to je da u BiH postoje tri predsjednika koji se nikada neće i ne mogu dogovoriti", kazala je Subašić dodajući kako Srebreničani misle da je vrijeme za Dayton II jer BiH ovako dalje ne može. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter