Angela Merkel rasplakala malu Palestinku


Njemačka kancelarka Angela Merkel izazvala je žestoku debatu ponašanjem prema palestinskoj djevojčici koja joj je izrazila strah svoje obitelji od deportacije.

Kad se Merkel u srijedu u sjevernonjemačkome gradu Rostocku sastala sa školskom djecom, Palestinka Reem rekla joj je kako njezinoj obitelji prijeti deportacija iz Njemačke odbiju li joj vlasti azil. "Doista je teško vidjeti kako drugi mogu uživati u životu, a vi ne možete uživati s njima", rekla je Reem na tečnom njemačkom i dodala kako joj je najveća želja studiranje na njemačkom fakultetu. "Politika je katkad okrutna", odgovorila joj je njemačka kancelarka.

"Ti si izuzetno draga osoba, ali znaš da su u palestinskim izbjegličkim logorima u Libanonu tisuće i tisuće (ljudi). Da sad kažemo: 'Svi možete doći...' Mi to jednostavno ne možemo", rekla je kancelarka. Reem se rasplakala, a Merkel joj je prišla, pogladila je po glavi i rekla: "Ali izvrsno si to izvela", a na to je voditelj priredbe rekao kako Reem nije htjela "dobro to izvesti", nego reći kako joj je teško u životu. "Znam da je teško", uzvratila je kancelarka.

"Zato je i želim utješiti. Ne želimo vas sve dovesti u takvu situaciju. To je teško, a i drugima ste pokazali u kakvoj situaciji se mogu naći, zar ne?". Politički komentatori napali su Merkel da je bešćutna, da podcjenjuje druge i da ne suosjeća. Drugi su joj skočili u obranu i rekli da je bolje biti iskren i pragmatičan nego davati lažna obećanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter