Angela Merkel će posjetiti Dachau

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel idućeg utorka posjetit će nacistički koncentracijski logor Dachau u Bavarskoj, objavio je u srijedu njezin glasnogovornik.

"Prvi put jedan šef njemačke vlade odlazi u taj bivši koncentracijski logor", precizirao je glasnogovornik Steffen Seibert na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare. Nakon kratkog govora, ona će položiti vijenac pred memorijalom i zatim će posjetiti logor, dodao je.

Max Mannheimer, zamjenik predsjednika Međunarodnog odbora Dachaua, organizacije koja okuplja bivše logoraše, u priopćenju je pozdravio taj postupak i naglasio da se radi o prvom slučaju da trenutačni kancelar posjećuje memorijal logora Dachau.

"Posjet savezne kancelarke će nas podsjetiti da užasi prošlosti ne smiju nikada biti zaboravljeni. Poštivanje koje tako ukazuje kancelarka Merkel bivšim logarašima vrlo je važno za nas preživjele", dodao je.

U Dachauu je između 1933. i 1945. bilo zatvoreno više od 200.000 ljudi i više od 41.000 je ubijeno, podsjetio je Seibert. Logor je otvoren 22. ožujka 1933. za političke zatvorenike i zatim su tamo zatvarani Židovi, Jehovini svjedoci, homoseksualci i Romi.

U pratnji kancelarke Merkel će biti i ministar obrazovanja i kulture Ludwig Spaenle. Tijekom večeri će kancelarka, u kampanji za parlamentarne izbore predviđene 22. rujna, održati izborni skup u Dachau u predgrađu Muenchena. Bavarska bira svoj regionalni parlament 15. rujna, tjedan dana prije saveznih izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter