Angažirali majmune kao zaštitare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasti u New Delhiju su angažirale kontingent velikih crnih langura, agresivne vrste majmuna, da bi na igrama Commonwealtha tjerali slicne, ali manje napasnike svoje vrste. Bar deset langura ovih je dana osvanulo "na dužnosti", privezano pred sportskim arenama u Delhiju, a vlasti kažu da ih je trenutno na ovom zadatku "zaposleno" tridesetak.

Iako se cini bizarnim, ovaj potez zapravo je više ocajnicki, s obzirom da najvecim indijskim megalopolisom patroliraju na tisuce majmuna koji svakodnevno rade štetu i ometaju svakodnevni život gradana.

Od svih vrsta majmuna, languri su medu najagresivnijima, pa bi njihova prisutnost, nadaju se vlasti i organizatori Igara, trebala uplašiti ostale brojnije, no manje majmune. Angažirane langure izvježbali su specijalizirani treneri, koji ih doslovce puštaju s lanca nakon što primijete da se neki od manjih majmuna približio ulazu u neki od sportskih objekata.

Najranjiviji na najezdu majmuna, kako je agenciji AFP objasnio Devender Prasad, glasnogovornik gradskog vijeca New Delhija, pri tome se smatraju stadion za hokej i boksacka arena, kojima su dodijeljena po cetiri lengura-zaštitara s kojima ce se patrolirati oko zgrada, dok ce još dva stajati "u pripravnosti".

Osim što rade kaos u gradskom prometu, majmuni u New Delhiju sve cešce upadaju u metro, vozeci se na vlakovima, pa cak i u državni parlament u kojem su vec nekoliko puta napravili kaos te došli cak i do ureda indijskog premijera i ministra obrane.

Vlasti ih ne smiju ubijati, jer mnogi Indijci smatraju da su sveti. Buduci da je posljednjih tjedana sve više govora da su igre Commonwealtha u New Delhiju izuzetno loše organizirane, gradske vlasti nadaju se da ce ovako uspjeti riješiti nimalo bezazlen problem majmuna, koji bi, ukoliko udu u sportska borilišta, mogli napraviti pravi kaos.


Podijeli: Facebook Twiter