Aneks crkve za smještaj sakralnog blaga Vodnjana

Sakralno blago velik je turistički potencijal Vodnjana (Arhiva)
Sakralno blago velik je turistički potencijal Vodnjana (Arhiva)

Za smještaj sakralnog blaga Vodnjana, otkrio nam je gradonačelnik Klaudio Vitasović, gradit će se aneks crkve sv. Blaža u kojem će sveta tijela, relikvije i ostali vrijedni sadržaji biti dostojno prezentirani i zaštićeni. Tako je, rekao nam je gradonačelnik, nedavno odlučilo Povjerenstvo za zaštitu i prezentaciju Svetih tijela i sakralne zbirke crkve sv. Blaža, koje je osnovao porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Time je odabrano jednostavnije i jeftinije rješenje pred skupljim i kompleksnijim projektima izgradnje podzemne kripte ispod crkve, čak i ispod Župnog trga.

Novih 1.100 kvadrata

- Povjerenstvo je odlučilo da se ide u izgradnju aneksa crkve za što će sigurno biti puno lakše dobiti i suglasnost konzervatora, a i realnije ga je ostvariti. Mislim da ćemo u sljedećoj godini rješavati svu potrebnu dokumentaciju, a kada nađemo sredstva za takvu investiciju, i realizirati je, rekao je Vitasović, i sam član Povjerenstva.

Projekt aneksa Sv. Blaža ovo je povjerenstvo, u kojem djeluju predstavnici Crkve, lokalnih i državnih vlasti, arheolozi, arhitekti i stručnjaci raznih branši, predstavilo u veljači, zajedno s više verzija, odnosno projekata za smještaj sakralnog blaga. Izradio ih je pulski arhitekt Slaven Cetina, koji je tada naveo da aneks, kao najizglednije rješenje, podrazumijeva dogradnju crkve sv. Blaža s desne strane, ukupnom bruto kvadraturom od 1.100 četvornih metara. U tlocrtu bi objekt imao 300 kvadrata, s podrumom, prizemljem, katom i tavanom, te bi bio usklađen s okolnim objektima.

Tada je novinare i zanimalo što ako konzervatori uskrate suglasnost na zahvate u staroj jezgri, a članovi Povjerenstva istaknuli su da njihovi uvjeti mogu poskupjeti projekt, ali ne i obustaviti ga. Rečeno je da je za samu izgradnju potrebno dvije godine, a izbjegavalo se govoriti o financijskom segmentu, mada je jasno da se realizacija takvog projekta mora mjeriti u milijunima.

- Ta će se investicija morati financirati kroz projekte Europske unije, a računamo i na intereg-fondove Italija - Hrvatska. Za očekivati je da u tome sudjeluju ministarstva kulture, turizma i ostali, rekao je gradonačelnik Vitasović.

More, maslinarstvo, vinarstvo, tradicija, folklor… sve su to elementi koji čine turizam u Vodnjanu. No, gradonačelnik ističe da bi vrh svega toga trebalo biti sakralno blago Župe sv. Blaža, njegova glasovita neraspadnuta tijela svetaca Leona Bemba, Ivana Olinia i Nikoloze Burse, stotine drugih relikvija i relikvijara, slika, liturgijskih predmeta…

Razvoj vjerskog turizma

- Mislim da smo na dobrom putu da se sljedeće godine krenemo u realizaciju tog projekta. Za Vodnjan je ključan razvoj vjerskog turizma, to je velika mogućnost i potencijal koji moramo iskoristiti. Imamo svjetsku vrijednost, sakralno blago koje će u Vodnjan privući puno ljudi, zaključio je Vitasović.

Natječaj za osmišljavanje sadržaja u Trgovačkoj ulici

Uskoro raspisujemo natječaj koji ima za cilj osmišljavanje sadržaja u Trgovačkoj ulici, sve do Narodnog trga. Natječaj nije toliko usmjeren na arhitektonska rješenja, već više za osmišljavanje ponude Vodnjana i sadržaja u Trgovačkoj koji bi bili samoodrživi, rekao je Vitasović. Želja je gradske uprave oživiti tu žilu-kucavicu Vodnjana, u kojoj Grad posjeduje mnoge poslovne prostore. Kako gradonačelnik kaže, u posljednje vrijeme nisu ih nudili u najam, prije nego što se usuglase koncept i sadržaji primjereni staroj jezgri. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter