Andrijanić Bozo ponovno svjetska prvakinja

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Povijest se ponovila: kao i lani, Martina Andrijanić Bazo iz Slavonskog Broda i ove je godine osvojila titulu svjetske prvakinje u nadivanju klobasica na beku! Drugo je mjesto osvojio Ivan Juran iz Pule, a treće Miranda Banovac iz Svetog Petra u Šumi, osvjetlavši tako obraz domaćina, jer u ovom kraju i dandanas ima domaćina i domaćica koji ne samo da svoje kobasice pune na starinski način nadivanjem na beku, već ih također radije pripremaju sjeckajući meso nožem umjesto da ga usitnjavaju na stroju za mljevenje mesa.

Drugo Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku održano je u sklopu 3. međunarodnog sajma S klobasicom u Europu u subotu i nedjelju u Svetom Petru u Šumi. U subotu je kroz kvalifikacije prošlo deset natjecatelja, a šest najboljih ogledalo se u nedjelju u finalu, a bilo ih je po dvoje iz Slavonskog Broda i Svetog Petra u Šumi, te po jedan iz Pule i Samobora.

Pod budnom paskom sudaca natjecatelji su iz dobivenih dva kilograma mesa, pet metara svinjskog crijeva i jedne beke, odnosno vrbove šibe, morali u što kraćem vremenu (ali najviše u 20 minuta) napuniti i oblikovati što više kobasica. Osim brzine i ukupne težine nadjevenih kobasica bodovao se i njihov vanjski izgled, te "nadivenost", odnosno, popunjenost crijeva, u kojemu nije smjelo biti zračnih džepova.

Ovo atraktivno natjecanje je uz suce pratila i brojna publika u sajamskoj dvorani, uz žustro navijanje, a doista je dražesno bilo veselje onih koji su svu količinu dobivenog mesa napunili u crijeva i oblikovali "mureliće", kobasica prije zadanih dvadeset minuta. Najnezgodnije što se tijekom natjecanja moglo dogoditi je da pukne crijevo i meso se raspe, pa je zato svaki natjecatelj imao na raspolaganju sasvim dovoljno crijeva za rezervu u slučaju baš takvih nezgoda.

Nakon svečane dodjele priznanja, pobjednica Martina Andrijanić Bazo narezala je slavljeničku tortu, a uz ovu titulu osvojenu u nedjelju, ona se u Slavonski Brod vraća i sa šampionskom titulom za kulenovu seku, te Zlatnom medaljom za slavonsku kobasicu, koje je proizvela tvrtka Janković slavonski okusi u kojoj je ona zaposlena kao direktorica.

Drugi dan sajma S klobasicom u Europu bio je još posjećeniji nego prvi; rijeke ljubitelja kobasica i drugih domaćih proizvoda klizile su između štandova, kušalo se, kupovalo, razmjenjivalo dojmove i recepte, sve dok s večernjim mrakom nije počelo pospremanje od proizvoda već skoro sasvim očišćenih štandova.

Blic-anketa među proizvođačima koji su nudili svoje proizvode pokazala je da je svima išlo vrlo dobro, s malim nijansama u potražnji: kod nekog su prodavanije bile suhe kobasice, kod nekog pak one svježije za kuhanje i pečenje, a na nekim je štandovima čak panceta bila traženija od kobasica i svega ostalog! (D.ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter